Дата и час: Съб Сеп 27, 2025 6:26 pm

Собствено Търсене

Реклама

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Лазерна корекция на астигматизъм. 
Автор Съобщение
UNREAD_POST Лазерна корекция на астигматизъм.
Здравейте колеги,
искрено се интересувам има ли някой от вас, който да е претърпял лазерна корекция на азтигматизъм.
Лично аз имам от дете по 3 диоптъра на всяко око астигматизъм и да ви кажа почна да ми писва да ми е все замъртено. Имам очила, но ги ползвам само за писане, четене, телевизия, компютър - просто не можах да свикна да ходя с тях, още повече пък да шофирам. Не знам дали сте наясно, но докато при далекогледството не виждаш добре на близо, а при късогледството - надалеч, при астигматизма ти си е просто замътено - накъдето и да погледнеш. Затова съм започнал да събирма информация - ефект, опасности, цени и т.н.

Сря Яну 17, 2007 7:01 pm
Фиат идол
Фиат идол
Аватар

UNREAD_POST 
аз имам същото заболяване само че при мен е 1,5 диоптъра и също като теб съм мислил за лазерна корекция но не съм се интересувал със абсулютна точност какво представлява процедурата и дали ефекта от операцията е дълготраен нещото което разбрах е че е около 600 долара на око и има такива клиники във върна и софия око разбереш подробности ще съм мн благодарен да споделиш ще следя темата

Сря Яну 17, 2007 7:11 pm
Профил
UNREAD_POST 
Не искам да плаша никого, а и мнението ми въобще не е компетентно, така че не го считайте за 100% вярно, но съм ЧУВАЛ, че при такива операции има опасност да се увреди зрението.

А ето тук намерих малко информация: http://www.bghelp.co.uk/forums/showthread.php?t=10225

Сря Яну 17, 2007 7:15 pm
Напреднал шофьор на Фиатка
Напреднал шофьор на Фиатка
Аватар

UNREAD_POST 
Близък приятел си прави такава операция преди 2-3 години и до ден днешен няма никакъв проблем. Рисковете доколкото той ми го обясни се повишават със самия диоптър. Ако е голям диоптъра е по рисковано, и по-скъпо взимат съответно, а той имаше 1 или 1.5 ... Та да ви кажа след това 1 месец след операцията на всяко око на склерата имаше 4 червени кървясали точки :shock: откъдето е минавал лазера... А иначе аз имам минимално късогледство 0.5/0.75 обаче засега не бих се подложил на такова нещо. Докато бях в Германия също се бях интересувал и ми направи впечатление че немците предпочитат да си носят очила вместо да се оперират и това също леко ме "дръпна" ...

Сря Яну 17, 2007 8:54 pm
Профил
UNREAD_POST 
Лазерна корекция се прави само ако диоптера не мърда! Накратко лазера ти прави леша на самото око. И ако ти мръдне диоптера след 1-2 години пак ще трябва да се носят очила. Има риск колкото има риск някой да те заколи на улицата(това ми хрумна сега кво да правя :) :o )!

Сря Яну 17, 2007 9:30 pm
UNREAD_POST 
Тази тема живо ме интересува, защото и аз съм астигматик.
Диоптъра ми е 0.5/075 и не е мръднал вече 4-5 години, че и повече.
Астигматизма обаче мисля, че не се мери в диоптри, а в градуси.
Въпреки малкия диоптър, и това, че слагам "специалните" очила като работя на компютър,
(работя на комп. всеки ден почти плътно по 7-8 часа на дет на WORD и Апис или Сиела .
все програми с бял фон) в края на работния ден - мътен поглед, очи болят, Визинче се капе,
а понякога като попрекаля с напрягането на очите - се получава и астигматична криза - нищо
не можеш да фокусираш на близко разстояние два - три дни. ОТВРАТИТЕЛНО Е! :evil:

Да не говорим, че на слаба светлина вечер - прочитам ред-два и размазанооооо.

Сря Яну 17, 2007 10:18 pm
Фиат маниак
Фиат маниак

UNREAD_POST 
Това, което съм чувал общо за лазерните операции (не конкретно за астигматизма) е:
- В повечето случаи не гарантират точност, при корекция на диоптър по-малка от 0.25! Т.е. най-вероятно зрението ти няма да е перфектно след операцията, респективно е желателно и след това да ползваш очила за да не си го развалиш отново.
- Не се препоръчва такава операция при много малък диоптър, поради написаното по-горе
- Има риск, но обикновено той е свързан с не много качествена диагноза на очното заболяване и някой други фактори и комбинацията от тях.
- Първата година тежка физическа активност е абсолютно забранена (спорт, фитнес, тежка физическа работа и т.н.)
- До първия месец зрението се пази страшно много от всичко: зацапване/възпаление, натоварване, каквито и да е сътресения (случайни падания.. да не говорим за физически натоварвания). Респективно първата година зрението като цяло се пази много. Ако активно използвате зрението си (в работа с компютър), четене и т.н.. трябва да преосмислите навиците си, иначе ще си навредите много (ще си влошите зрението отново много бързо).

Като цяло информацията я имам покрай операцията на зрението на моята баба, както и от други места в нета :wink:

Аз самият имам късогледство около 0.75 и също смятам някой ден да мина през такава процедура, но за сега смятам да се въздържа, но за колегите със диоптър 2.5-3 и нагоре си мисля, че могат по-сериозно да обмислят минусите и плюсовете, НО ДЪРЖА ДА ОТБЕЛЕЖА, че съм силно против шофирането на хора със зрителни проблеми, без да използват очила или подходящи лещи!
Аз лично карах шофьорските курсове с лещи, но след това ми бе необходимо едва седмица шофиране с очила за да свикна! Много по-добре се вижда с очила отколкото с 0.75 късогледство.. представям си какъв ужас е при 2-3 диоптъра!

Сря Яну 17, 2007 11:36 pm
Профил
UNREAD_POST 
Разлика при операциите на възрастни хора (т.нар. перде) и корекция на стигматизма има огромна.
Сама по себе си първия вид педставлява замяна на потъмнялата леща с изкуствена такава - затова не трябва да се напряга зрението - докато зарастне външната обвивка и се срастне новата леща.

Астигматизма от своя страна предтавлява следното - лещата на окото не е идеално кръгла, а леко елипсовидна и фокуса не попада върху ретината а малко преди или след нея. Ефекта се измерва в диоптри, но има и градуси, който показват къде попада кривата част на лещата, за да може с очила да се премахне този ефект. Възможно е да има комбиниран ефект - както аз на едното око имам -3 диоптъра астигматизъм и +0,5 далекогледство - т.е - взаимно се гасят двата дефекта и получавам чисто - 2,5 астигматизъм.

Корекцията с лазер на астигматизма, доколкото имам информация, леко изрязване по краищата на естествената леща. за да получи идеално кръгла.сферична форма. Това е изключително прецизен процес и затова не се гарантира отстраняване на минимални дефекти от 0,25-0,5 - е аз ако имам само толкова - ще пея...

Гледах преди врема едно предаване по канал Здраве за лазерната корекция - как става в Германия - показаха някаква машина на Сименс, която струвала половин милион евро - едно момиче легна за корекция на астигматизъм - по 10-15 минути на око, без упойка - говореше си с доктора. Накрая стана, сложи си едни слънчеви очила (някакви специални и дадоха) и си замина и казаха че щала да ги носи до вечерта, а на другия ден щяла да вижда отлично. Всичко това ме навежда на мисълта че няма даже и възпаление на окото притази операция. Ама не знам, затова искам да поговоря с някой, който се е оперирал.

Чет Яну 18, 2007 10:16 am
Фиат идол
Фиат идол
Аватар

UNREAD_POST 
колеги а нещо за цената някой да знае че за мен поне е от значение :money:

Чет Яну 18, 2007 10:41 am
Профил
UNREAD_POST 
stef написа:
колеги а нещо за цената някой да знае че за мен поне е от значение :money:

А не бе...

Чет Яну 18, 2007 10:55 am
Кара велосипед
Кара велосипед
Аватар

UNREAD_POST 
Yavor написа:
...Астигматизма от своя страна предтавлява следното - лещата на окото не е идеално кръгла, а леко елипсовидна и фокуса не попада върху ретината а малко преди или след нея. Ефекта се измерва в диоптри, но има и градуси, който показват къде попада кривата част на лещата, за да може с очила да се премахне този ефект. Възможно е да има комбиниран ефект - както аз на едното око имам -3 диоптъра астигматизъм и +0,5 далекогледство - т.е - взаимно се гасят двата дефекта и получавам чисто - 2,5 астигматизъм. ...

offtopic:
Астигматизмът е дефект на оптическа система или на човешкото око, при който се получава неясен, разкривен образ поради липса на фокусиране.
За разлика от късогледството или далекогледството, при които образът е фокусиран коректно, но не върху ретината, а преди или след нея, при астигматизма образът не е правилно фокусиран. Причината обикновено е, че лещата на окото (или оптическия уред) не е правилна, и пречупва светлинните лъчи в една плоскост по-силно, отколкото в друга.
Късогледството и далекогледството се коригират със сферични лещи - и двете повърхнини на лещата са част от сфера. Измерването е в дипотри. Астигматизма се коригира с цилиндрични лещи - една от повърхнините на лещата е част от цилиндър. Затова се измерва в цилиндри , а градусите показват на какъв ъгъл е завъртяна оста на цилиндъра спрямо вертикалата.

Например моето късогледство, комбинирано с астигматизъм има следните параметри: - (минус) 2.5 диоптъра и -0.5 цилиндъра на 90 градуса .

Чет Яну 18, 2007 11:15 am
Профил YIM

UNREAD_POST zcxcs
correctyourvision.bravehost.com

Чет Май 17, 2007 6:32 pm
Профил
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

UNREAD_POST 
Едно ще ви кажа - ако правите нещо такова не пестете парите. Или го правете като хората или изобщо не се захващайте.

Изображение

Чет Май 17, 2007 7:45 pm
Профил
Кара детска количка
Кара детска количка

UNREAD_POST 
Късно видях темата ама както и да е.Аз миналата година септември си правих такава корекция на зрението.Общо взето съм доволен цената беше 600 евро в клиника Света Петка в Варна.Първо обаче бях на преглед за които чаках три месеца и след прегледа два месеца за операцията която трая 15 мин.:).С лявото око не виждах на повече от 20 см не можех да сложа и очила заради голямата разлика в диоптрите на двете очи и това беше единствената алтернатива .Сега с него виждам много по добре от колкото преди и не съжалявам за тази операция.До колкото знам тук в Варна има още една клиника в която също може да се коригира зрението с лазер.Ако някои има въпроси може да ми звънне на 0898508332 щото рядко влизам в форума.

Съб Май 26, 2007 9:22 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ]