Дата и час: Нед Сеп 28, 2025 1:43 am

Собствено Търсене

Реклама

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Към колегите занимаващи се с електроника 
Автор Съобщение
Кара Симсонка
Кара Симсонка

UNREAD_POST Към колегите занимаващи се с електроника
Уважаеми колеги,
Виждам, че голяма част от вас се занимават и разбират от електроника и електротехника, така че вероятно въпросът, който искам да ви поставя ще бъде елементарен за вас.
Доставиха ми 2 бр. говорители за вграждане в окачен таван с импеданс /или както и да се казва/ - 4 ома, при положение, че изришно ги поръчах 6 омови, тъй като изхода усилвателя ми е такъв. Моите бегли познания по електротехника /аз съм строителен инженер/ обаче ми подсказват, че ако включа говорителите в усилвателя вероятно ще му изгоря крайното стъпало /все едно го давам "на късо"/. Подсказаха ми, че мога да ги вържа последователно, но по този начин ползвам само единия канал на усилвателя - губи се стерео ефекта.
Тъй като говорителите не подлежат на връщане нито на замяна, а са доста добри - трилентови и на добра цена, въпросът ми е каква е вероятността ако ги включа все пак в усилвателя, той да остане здрав?

Чет Фев 08, 2007 4:17 pm
Профил
UNREAD_POST 
можеш да ги вържеш спокойно - няма да изгори усилвателя, ако не го претоварваш. Ако ли не постави едно съпротивление от 2 ома, последователно на единия от кабелите, отиващ към колоната и проблема ти е решен- ще имаш 6-омов товар на стъпалото.

Чет Фев 08, 2007 4:33 pm
Фиат маниак
Фиат маниак

UNREAD_POST 
Повечето усилватели (качествени) имат защита на изхода и не е толкова лесно да се изгорят.
При товар 4 ома (+ съпротивлението на кабелите) няма да има никакви проблеми, а защитите, ако изобщо се включат ще е само когато усилвателя е усилен докрай.
Единствената "опасност" е при 4 омов товар (вместо 6) да се повиши нивото на нелинейните изкривявания и то с толкова малко, че няма да го усетиш на слух. Е може би само на максимална мощност може да започне да дере леко.
Тъй като при 4 ома товар, мощността на усилвателя ще се увеличи над тази при 6 ома е възможно да изгорят говорителите - отново става въпрос за работа на максимална мощност.

Чет Фев 08, 2007 4:56 pm
Профил
Кара кола
Кара кола

UNREAD_POST 
Колега няма да изгори усилвателя споко

Чет Фев 08, 2007 4:57 pm
Профил
Кара Симсонка
Кара Симсонка

UNREAD_POST 
Благодаря на всички! Утре ги монтирам.