Дата и час: Чет Май 01, 2025 7:27 am

Собствено Търсене

Реклама

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
RQ: Информация за Фиат Brava TD 
Автор Съобщение
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126

UNREAD_POST RQ: Информация за Фиат Brava TD
Здравейте, колеги!
Пиша тази тема по молба на един мой приятел, който си търси дизелов автомобил и в чието полезрение успях да вкарам този автомобил :) Аз лично съм собственик на дизелова алфа 146 и не съм много запознат с модификациите на двигателите, които се монтират в Брава/браво.
Принципно той се е ориентирал към турбо-дизеловите агрегати, макар че виждам, че има и атмосферни такива (1.9D дано не греша :roll: ).
Аз му препоръчах TD100 коня за да има все пак и някаква прилична динамика автомобилчето :).
Все пак ще се радвам, ако кажете какви са различните двигатели и респективно мощностите им, както и да споделите впечатления от тях.
Благодаря предварително! Дано не дублирам темата, но доколкото успях да намеря с търсачката, друга подобна нямаше.

П.С. Забравих да допълня, че таванът на цената, който си е определил е 7000 и малко отгоре лева

Сря Сеп 20, 2006 2:09 pm
Профил
UNREAD_POST Re: RQ: Информация за Фиат Brava TD
trustworthy написа:
Здравейте, колеги!
Пиша тази тема по молба на един мой приятел, който си търси дизелов автомобил и в чието полезрение успях да вкарам този автомобил :) Аз лично съм собственик на дизелова алфа 146 и не съм много запознат с модификациите на двигателите, които се монтират в Брава/браво.
Принципно той се е ориентирал към турбо-дизеловите агрегати, макар че виждам, че има и атмосферни такива (1.9D дано не греша :roll: ).
Аз му препоръчах TD100 коня за да има все пак и някаква прилична динамика автомобилчето :).
Все пак ще се радвам, ако кажете какви са различните двигатели и респективно мощностите им, както и да споделите впечатления от тях.
Благодаря предварително! Дано не дублирам темата, но доколкото успях да намеря с търсачката, друга подобна нямаше.

П.С. Забравих да допълня, че таванът на цената, който си е определил е 7000 и малко отгоре лева

В тази цена влиза Bravo 1.9 JTD. Common-rail е за предпочитане пред обикновения турбо дизел. Конете са 105, но разхода е доста по-надолу.

В Браво/Брава се монтират няколко дизелови двигателя:
1. 1.9 TD75
2. 1.9 TD100
3. 1.9D 65 коня атмосферен дизел
4. 1.9 JTD 100 коня (common-rail)
5. 1.9 JTD 105 коня (common-rail)

Сря Сеп 20, 2006 2:11 pm
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126

UNREAD_POST 
Благодаря за бързия отговор. С 1.9ЖТД мотора съм запознат доста по-добре :). Аз мисля, че цената с обичайните разходи покрай покупката на бравата ще стигне 8000 лв, а може дори да надмине. разбира се, говорим за читав екземпляр. Идеята е колата, както се казва 'да се спре' на около 7000 лв. Все пак разликата между помпа-дюза и комън реила е около 1000 лв.
А по отношение на динамика, цени на части и евентуални слаби места как са тези турбо-дизели? А кой е най-за предпочитане?

Сря Сеп 20, 2006 2:26 pm
Профил
UNREAD_POST 
trustworthy написа:
Благодаря за бързия отговор. С 1.9ЖТД мотора съм запознат доста по-добре :). Аз мисля, че цената с обичайните разходи покрай покупката на бравата ще стигне 8000 лв, а може дори да надмине. разбира се, говорим за читав екземпляр. Идеята е колата, както се казва 'да се спре' на около 7000 лв. Все пак разликата между помпа-дюза и комън реила е около 1000 лв.
А по отношение на динамика, цени на части и евентуални слаби места как са тези турбо-дизели? А кой е най-за предпочитане?

Виж сега колега най-добре пусни на търсачка, за да видиш какви са им най-честите проблеми. Все пак се купува автомобил втора ръка най-малко и си има някой дефекти. Като цяло дизелите са здрави мотори, пъргави са. Аз съм с ТД 100 и съм доволен. По принцип е по-добре JTD, но ако не му стигат париците, ТД за 6300 лв съм си взел и общо и с нови зимни гуми, смяна на консумативи стигна 7100 лв. Колата си ми е читава да чукам на дърво. Минал съм с нея около 30 000 км от 12.2005г. Сменил съм амортисьори, не че им имаше кой знае както, носач, една тапа на блока протече и не знам какво друго. Сега реве и за една диагностика на дизеловата помпата, но това не е проблем. Според мен 7000 лева за ТД 100 са много.
Един съвет, каза ми го един майстор: като си купуваш дизел гледай да не е лято или зима. Най-добре се вижда състоянието на двигателя пропалене при температура между 1-10 градуса. Тогава при първо палене, маслото няма да е замръзнало и няма да е топло (както е лятото), и ако запали лесно значи компресията е добра и колата си струва.
Друго, което трябва да се направи след като е закупена колата е да се направи пълна диагностика на горивната система и помпата.
Успех! Ако имаш някакви конкретни въпроси давай.

Сря Сеп 20, 2006 2:46 pm
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

UNREAD_POST 
аз карам 100тд и смятам, че този двигател има по-добро съотношение на плюсове към минуси от 105джтд
разходът не е кой-знае колко по голям, то си зависи от стилът на каране: според мойте тестове, при икономично каране извън града може да го докараш под 5,5, при нормално е около 6,3 и разбира се при много спортно каране може и да ти качи към 7-8, но това е поради липсата на 6-та предавка, понеже над 150км/ч влиза вече в доста високи обороти.
така също разликата от 5 коня между двата двигателя не може да се усети въобще, според мен
важно е, че обслужването на обикновения тд е значително по-евтино, и понеже е по-разпространен има и повече майстори, които знаят какво правят

Сря Сеп 20, 2006 2:58 pm
Профил ICQ
Фиат фанатик
Фиат фанатик
Аватар

UNREAD_POST 
simps написа:
аз карам 100тд и смятам, че този двигател има по-добро съотношение на плюсове към минуси от 105джтд
разходът не е кой-знае колко по голям, то си зависи от стилът на каране: според мойте тестове, при икономично каране извън града може да го докараш под 5,5, при нормално е около 6,3 и разбира се при много спортно каране може и да ти качи към 7-8, но това е поради липсата на 6-та предавка, понеже над 150км/ч влиза вече в доста високи обороти.
така също разликата от 5 коня между двата двигателя не може да се усети въобще, според мен
важно е, че обслужването на обикновения тд е значително по-евтино, и понеже е по-разпространен има и повече майстори, които знаят какво правят

:) може да поспорим ама хайде!

Сря Сеп 20, 2006 3:09 pm
Профил WWW
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126

UNREAD_POST 
@doofiat
Мисля, че точно такъв като твоя двигател би свършил работа на моя човек :)
75-коньовия дизел май ще да е прекалено слаб. Дали няма някой, който да сподели впечатления и то него?
Относноразликата м/у 1.9ТД и 1.9 ЖТД, предполагам че се изразява предимно в разхода и динамиката (макар и не значително), но от друга страна ЖТД е по-скъп, което се отразява както на цената на автомобила, така и на частите. Все пак презумцията е да не се налагат сериозни ремонти по него. Действително обслужването на ТД би трябвало да си е по-евтино. Разликата в разхода като гледам е около 0.5 - 1.0 литър в ползва на ЖТД-то, което пак не е кой-знае колко
А как стои въпросът със състоянието на турбината? Има ли я тенденцията като при ЖТД-то понякога да дава фира на около 150-ина хил. км? Рециклира ли се и за колко пари?

Сря Сеп 20, 2006 3:13 pm
Профил
UNREAD_POST 
Понеже заговорихте за разход, искам да споделя нещо. Значи в петък тръгвам от София за Русе и реших понеже и тази седмица ще ходя пак до Русе да икономисам малко нафта. Карах с около 100-105 км/ч по магистралата и около 90-100 км/ч след нея. Отчетох на око, по стрелката, че изгори повече от друг път. На връщане обаче реших да не се занимавам с глупости си карах с 120-130 км/ч. Като тигнах в София стрелката сочеше на резервоара сочеше в полза на бързото каране. Не разбрах защото така, но изгори същото количество нафта.
Повече няма да се занимавам с глупави икономии и ще си карам както си знам. Така или иначе 6,6 л ми беше цели разход за 750 км, от които около 100 км градско каране. Това е, толкова показа елката :D

Сря Сеп 20, 2006 3:25 pm
Фиат фанатик
Фиат фанатик
Аватар

UNREAD_POST 
Последния път след като ми зачистиха грешките от компютъра София -Русе -София ми даде 4,7 със 120-140 магистрално и 100-110 извън магистралата и климатик 3-души! Градско е 7.2-7.6 до сега!

Сря Сеп 20, 2006 3:29 pm
Профил WWW
UNREAD_POST 
rustson написа:
Последния път след като ми зачистиха грешките от компютъра София -Русе -София ми даде 4,7 със 120-140 магистрално и 100-110 извън магистралата и климатик 3-души! Градско е 7.2-7.6 до сега!

Къде ходи да ги чистят тия грешки? И аз имам някой датчик, който се ебава, ама се чудя при кой да отида да ме налъже по-добре :mrgreen:

Сря Сеп 20, 2006 4:09 pm
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126

UNREAD_POST 
doofiat написа:
Така или иначе 6,6 л ми беше цели разход за 750 км, от които около 100 км градско каране. Това е, толкова показа елката :D

900 км с 50 литра, т.е. 5.55 л/100 км. От тези 900 км 300 са градско и 600 извънградско, но без климатик

Все пак по темата, колеги! как стои въпросът с турбината?

Сря Сеп 20, 2006 4:23 pm
Профил
UNREAD_POST 
trustworthy написа:
doofiat написа:
Така или иначе 6,6 л ми беше цели разход за 750 км, от които около 100 км градско каране. Това е, толкова показа елката :D

900 км с 50 литра, т.е. 5.55 л/100 км. От тези 900 км 300 са градско и 600 извънградско, но без климатик

Все пак по темата, колеги! как стои въпросът с турбината?

Не съм я проверявал, но мисля,че бачка. Бре бре какви разходи, абе аз си мислех,че харчи, но чак пък толкова :shock:

Сря Сеп 20, 2006 4:37 pm
Фиат фанатик
Фиат фанатик
Аватар

UNREAD_POST 
как ве турбото ти не бачка ли ?! Нали на турбото му викаш турбината!

Сря Сеп 20, 2006 4:39 pm
Профил WWW
UNREAD_POST 
rustson написа:

Направо си за завиждане с този разход :36_2_25:

Сря Сеп 20, 2006 4:52 pm
Фиат фанатик
Фиат фанатик
Аватар

UNREAD_POST 
Ако бензина продължава да пада и нафтата да се покачва пак ще си говорим!

Сря Сеп 20, 2006 4:54 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща