testor написа:
Хора ще Ви помоля за един конкретен отговор, защото всеки с който говоря ми казва различни неща ... Ако взема колата от ТУК (България) има ли възможност да я пиша на името на инвалид и да не плащам данък (мито или каквото там се води), едни ми казват, че можело и се отървам от 1500 - 2000 лева от обявената цена на колата, а пък други ми казват, че не можело, къде е истината всъщност, а и по автокъщите ТУК се продават много коли, които вървят с цена за инвалид и с цена за обикновен гражданин и направо съм супер объркан в момента!
Може да се вземе от автокъща, моята Дедра е взета така.
През август тръгнах да търся кола, имах инвалид на разположение(майката на моята приятелка).
В една автокъща в Горубляне тъкво разтоварваха автовоза и видях Дедрата.
Казаха ми 3200 лв ако се регистрира на инвалид или 4800 лв ако не е.
Схемата е следната - вносителите са платили всички мита и ДДС-та и квото се плаща там на границата и митницата.
Ако продадат колата на инвалид, МОГАТ ДА СИ ВЪЗСТАНОВЯТ въпроната сума от държавата, иначе не.
Тази сума е 900 долара май, защото цената всъщност след някакво пресмятане се вдигна на 3350 лв.
Така че ако колата отговаря на условията - до 1,8 и до 74 кВ, и ако представиш всички необходими документи на инвалида, нямаш проблеми.