Дата и час: Пон Май 19, 2025 1:08 am

Собствено Търсене

Реклама

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Punto 1,9JTD-висок разход на масло 
Автор Съобщение
Кара детска количка
Кара детска количка
Аватар

UNREAD_POST Punto 1,9JTD-висок разход на масло
Един въпрос само колеги
Пунтото е 1,9 JTD, 2000 год. карам със Селения 10W40 Turbo Diesel.
При предпоследната смяна на маслото в Турция го смених и както се сещате ме излъгаха въпреки ,че беше официален сервиз на Fiat ми сложиха минерално Castrol 15W40 обаче в книжката бяха записали Castrol 10W40 semi-sinthetik.Крайният резултат беше, че на 6000 км след смяната долях с отбелязания в книжката Castrol 10W40 GTD мисля, че беше точното наименование и след 200-300 км разбрах, че съм го пресякъл- почна да харчи като лудо маслото.
Направих пълна смяна на маслото и по съвет на приятел (за да се прочисти системата напълно) използвах този път BP Vanellus Super V Turbo 15W40 Termo Aktif-което по книжка е за 5000 км.Междувременно му долях около 2 литра! за да е на максимум.Преди един месец въпросните 5000 км изтекоха и реших отново да мина на полу синтетика този път обаче към оригинала и така направих смяната на маслото, и сложих Selenia Turbo Diesel 10W40, като се надявах наистина проблема да е отминал. След засичането обаче на първите 2000 км установих, че Пунтото ми е глътнало за тоя пробег около 1,7 литра!!!.
Моля ви за съвет на какво може да се дължи това. Възможно ли е да е останала утайка в картера , която да е достатъчна за да пресича маслото каквотои да е то или да очаквам някакъв ремонт???
Предварително благодаря за отделеното време.

Сря Юни 28, 2006 4:14 pm
Профил
UNREAD_POST Re: Punto 1,9JTD-висок разход на масло
Axl написа:
Един въпрос само колеги
Пунтото е 1,9 JTD, 2000 год. карам със Селения 10W40 Turbo Diesel.
При предпоследната смяна на маслото в Турция го смених и както се сещате ме излъгаха въпреки ,че беше официален сервиз на Fiat ми сложиха минерално Castrol 15W40 обаче в книжката бяха записали Castrol 10W40 semi-sinthetik.Крайният резултат беше, че на 6000 км след смяната долях с отбелязания в книжката Castrol 10W40 GTD мисля, че беше точното наименование и след 200-300 км разбрах, че съм го пресякъл- почна да харчи като лудо маслото.
Направих пълна смяна на маслото и по съвет на приятел (за да се прочисти системата напълно) използвах този път BP Vanellus Super V Turbo 15W40 Termo Aktif-което по книжка е за 5000 км.Междувременно му долях около 2 литра! за да е на максимум.Преди един месец въпросните 5000 км изтекоха и реших отново да мина на полу синтетика този път обаче към оригинала и така направих смяната на маслото, и сложих Selenia Turbo Diesel 10W40, като се надявах наистина проблема да е отминал. След засичането обаче на първите 2000 км установих, че Пунтото ми е глътнало за тоя пробег около 1,7 литра!!!.
Моля ви за съвет на какво може да се дължи това. Възможно ли е да е останала утайка в картера , която да е достатъчна за да пресича маслото каквотои да е то или да очаквам някакъв ремонт???
Предварително благодаря за отделеното време.

Пресичането на маслото е сигурен белег за вода в мазиланата система. Търси откъде влиза тази вода.

Сря Юни 28, 2006 4:23 pm
Напреднал шофьор на Фиатка
Аватар

UNREAD_POST 
Как разбра че е пресечено? Намаля ли незнайно как охл. течност?

Сря Юни 28, 2006 4:58 pm
Профил
UNREAD_POST 
BlueStorm написа:
Как разбра че е пресечено? Намаля ли незнайно как охл. течност?

Маслото стана ли на цвят като боза?

Сря Юни 28, 2006 4:59 pm
UNREAD_POST 
Ако е намесена и водата - лошо! Ама пък много издръжлив тоя двигател, бре...

Сря Юни 28, 2006 10:24 pm

UNREAD_POST 
Nino написа:
Според мен е почти абсурд да се пресече от смесване на въпросните масла! Така,че проблема да се търси там където колегите по-горе те съветват.Водата май е намесена в ситуацията.

Днешните масла са така направени, че ако ги смесиш случайно да няма ядове :wink:
Полусинтетиката е минерално масло със синтетични добавки :idea: Няма как да се пресече.

По-вероятно е да е запушен VOS (Vapour Oil Separator). Тогава колата почва да си лапа много масло без да е повредена.
Ако колата е прецакана и харчи наистина толкова масло, то отзад ще пуши като кораб :idea:

От друга страна, ако се пресича толкова пъти маслото, то мотора на колегата вече няма да е сред живите :wink:
Щеше да е затегнал отдавна :idea:

Сря Юни 28, 2006 10:56 pm
Профил
Кара детска количка
Кара детска количка
Аватар

UNREAD_POST 
ами само предположих , че се е пресякло.Честно казано нямам идея какво става.
Между другото не е намалявала изобщо охладителната течност, нито маслото си е променило цвета.
Какво имате предвид да се търси вода? Мислите, че някъде се получава конденз или нещо друго?
Моля ви за нещо по-конкретно.
Къде се намира VOS (Vapour Oil Separator)? и как изглежда?

Чет Юни 29, 2006 1:16 am
Профил
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

UNREAD_POST 
При такъв разход на масло зад теб трябва да има поне 15м. бял дим.Аз ти препоръчвам да отвориш кутията на въздушния филтър и да видиш там дали няма масло и по мъркуча към турбото,ако има търси проблема в турбото.
Лятото не е лошо да караш с Селения 15W40 Turbo Diesel ,а зимата с Селения 10W40 Turbo Diesel.

Чет Юни 29, 2006 10:54 am
Профил

UNREAD_POST 
Na6io написа:
При такъв разход на масло зад теб трябва да има поне 15м. бял дим.Аз ти препоръчвам да отвориш кутията на въздушния филтър и да видиш там дали няма масло и по мъркуча към турбото,ако има търси проблема в турбото.
Лятото не е лошо да караш с Селения 15W40 Turbo Diesel ,а зимата с Селения 10W40 Turbo Diesel.

Ако кара с 15W40 сигурно ще продължи да му харчи :wink: Това, че е по-гъсто не значи че се "отмива" добре от сегмента :!:
Този двигател е конструиран за 10W40, така че няма страшно :wink: Аз лично не бих слагал Селения. И на мен Алфа-та ми харчеше доста масло със Селенията. Когато сложих ФИНА и разхода падна в нормите :wink:

На моето Пунто му сложих МОТУЛ 4100 Turbolight и смея да кажа, че двигателят мърка в момента :mrgreen: Малко по-скъпо е, но на турбинката и валчетата ще им е мазничко :mrgreen: :mrgreen:

Чет Юни 29, 2006 11:44 pm
Профил
UNREAD_POST 
Dodo 155 написа:
На моето Пунто му сложих МОТУЛ 4100 Turbolight и смея да кажа, че двигателят мърка в момента :mrgreen: Малко по-скъпо е, но на турбинката и валчетата ще им е мазничко :mrgreen: :mrgreen:

Абсолютно съм съгласен.В момента и аз съм с МОТUL 6100 10W/40

Пет Юни 30, 2006 9:15 am
UNREAD_POST 
Колко е по-скъпо?

Пет Юни 30, 2006 10:03 am
Кара детска количка
Кара детска количка
Аватар

UNREAD_POST VOS (Vapour Oil Separator)!!!?
Колеги за маслото добре- благодаря за съвета.
Но проблема е другаде.
Не знам къде да търся VOS (Vapour Oil Separator) и как да го почистя.
Мисла, че открих нещо наподобяващо на него когато се застане срещу двигателя в дясно ниско долу всъщност близо до дясната страна на двигателя като единият маркуч излизащ от "нещото" :shock: отива към радиатора на климатика като преди да влезе в радиатора на климатика около 30 см. преди това има някакъв датчик.След тоя датчик цялата тръба е омаслена а всъщност и самия датчик.А влизащият в това "нещо" не можах да го проследя.
Въпросното "нещо", за което аз си мисля, че е VOS (Vapour Oil Separator) и дано да е! :) има кръгла форма погледнато отгоре и нещо като пластмасова или бакилитна обвивка. Погледнато отстрани изглежда като малък цилиндър. Май ще бъде по-добре да пусна снимка.Стига да се навиете да хвърлите един поглед.

Пет Юни 30, 2006 10:16 am
Профил

UNREAD_POST 
doofiat написа:
Колко е по-скъпо?

Ами 5л. излизат някъде 71лв. :roll:

Съб Юли 01, 2006 12:15 am
Профил

UNREAD_POST Re: VOS (Vapour Oil Separator)!!!?
Axl написа:
Колеги за маслото добре- благодаря за съвета.
Но проблема е другаде.
Не знам къде да търся VOS (Vapour Oil Separator) и как да го почистя.
Мисла, че открих нещо наподобяващо на него когато се застане срещу двигателя в дясно ниско долу всъщност близо до дясната страна на двигателя като единият маркуч излизащ от "нещото" :shock: отива към радиатора на климатика като преди да влезе в радиатора на климатика около 30 см. преди това има някакъв датчик.След тоя датчик цялата тръба е омаслена а всъщност и самия датчик.А влизащият в това "нещо" не можах да го проследя.
Въпросното "нещо", за което аз си мисля, че е VOS (Vapour Oil Separator) и дано да е! :) има кръгла форма погледнато отгоре и нещо като пластмасова или бакилитна обвивка. Погледнато отстрани изглежда като малък цилиндър. Май ще бъде по-добре да пусна снимка.Стига да се навиете да хвърлите един поглед.

Най-добре пусни снимки :idea:
Иначе той е свързан с картерните газове от едната страна (може да е горе), а от другата влиза някъде в интейка.

Съб Юли 01, 2006 12:17 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща