|
|
Дата и час: Чет Май 01, 2025 12:19 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Турбо дизел.Обороти,турбина???
Автор |
Съобщение |
gdd55
|
 Турбо дизел.Обороти,турбина???
Тъй като ми е първия дизел и със сигурност няма да е последния,старая се да си пазя колата.
Карам я до 2000 оборота и сменям скоростите.Турбината ми става ефективна на около 2200 оборота.Аз си мислех че това е добре докато днес не ми казаха незнам колко компетентни хора че ако не сменям скоростите на 2500 оборота ще хвърля турбината.Вярно ли е това или.....????
|
Чет Апр 27, 2006 12:12 am |
|
 |
Ferrari
|
 Re: Турбо дизел.Обороти,турбина???
gdd55 написа: Тъй като ми е първия дизел и със сигурност няма да е последния,старая се да си пазя колата. Карам я до 2000 оборота и сменям скоростите.Турбината ми става фективна на около 2200 оборота.Аз си мислех че това е добре докато днес не ми казаха незнам колко компетентни хора че ако не сменям скоростите на 2500 оборота ще хвърля турбината.Вярно ли е това или.....????
Няма такъв филм. За турбото е задължително хубаво масло сменено на време и след продължително каране с висока скорост да на гасиш веднага а да оставиш колата да поработи на празен ход. Така загрялото се турбо може да се охлади.
|
Чет Апр 27, 2006 12:27 am |
|
 |
Vladim
|
Няма нищо вярно! Дори, като караш на по-ниски обороти и турбото не е активно така го пазиш, защото то самото не се върти с големо обороти. Както каза Митко-сменяй маслото по-честичко и да е хубаво, че да няма ядове!
|
Чет Апр 27, 2006 10:28 am |
|
 |
gdd55
|
Ами Кастрол GTD Magnatec 18.50лв. литъра. Според мене е хубаво :twisted:
|
Чет Апр 27, 2006 2:51 pm |
|
 |
Vladim
|
gdd55 написа: Ами Кастрол GTD Magnatec 18.50лв. литъра. Според мене е хубаво :twisted:
Нали знаеш, че цената не винаги определя качеството! :mrgreen: Сега само не ми обеснявай, че го слагат това масло на Мерцедес, BMW и Крайслер в Дару кар! 
|
Чет Апр 27, 2006 9:31 pm |
|
 |
gdd55
|
Хехех всичко знаеш  , ама все пак нали работиш в медия хихихи
Сложи от това масълце на бравата и ще ме споменаваш докрая на живота си.Не се занимавай с глупости като центровки.
Апък ако ми кажеш че кастрола не е хубаво масло, те правят само газарии ама и пари искат да ги еба, но и аз като тебе се дразнех много на тропането и вземах.Сега само се кефя, като вдигна капака се чува тропане но е съвсем друг звука,иначе колата премина в режим СТЕЛТ 
|
Чет Апр 27, 2006 10:24 pm |
|
 |
Vladim
|
gdd55 написа: Хехех всичко знаеш  , ама все пак нали работиш в медия хихихи Сложи от това масълце на бравата и ще ме споменаваш докрая на живота си.Не се занимавай с глупости като центровки. Апък ако ми кажеш че кастрола не е хубаво масло, те правят само газарии ама и пари искат да ги еба, но и аз като тебе се дразнех много на тропането и вземах.Сега само се кефя, като вдигна капака се чува тропане но е съвсем друг звука,иначе колата премина в режим СТЕЛТ 
Който се интересува-знае, колега!  И трябва да ти кажа, че на старата кола дълго време сипвах Castrol. В един момент реших, че ми излиза много скъпо и започнах да му слагам Приста! :mrgreen: Разлика в шума на двигателя нямаше!  Това малко, като шега го приеми, но всъщност е факт! А при дизелът, ако не знаеш основният шум идва от помпата, която много общо с маслото няма. Не съм казал, че не ти вярвам, просто съм леко скептичен!  А и, каквото хубава марка масло според мен резултатът ще е един и същ. 100лв. за масло на 9 000км. са ми малко множко!
|
Чет Апр 27, 2006 10:44 pm |
|
 |
perlsite
Фиат маниак
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 5:19 am Мнения: 712 Местоположение: София
|
Да излиза скъпо, но например Selenia WR май беше 15лв/л, което е 75лв грубо за същите километри.. При JTD смяната е дори по-честа 
_________________ FIAT Marea
|
Чет Апр 27, 2006 11:06 pm |
|
 |
Nino
|
perlsite написа: Да излиза скъпо, но например Selenia WR май беше 15лв/л, което е 75лв грубо за същите километри.. При JTD смяната е дори по-честа 
Селения WR не е напълно синтетично масло... самите Фиат, го препоръчват за есктремно студени климатични зони.Лично аз съм категорично, колкото и еретично да звучи против използването на маслата селения за дизелови мотори.Защо? писал съм го няколко пъти.Относно другото масло макар, че не беше повдигнат въпроса в темата.... SELENIA TURBODIESEL 10W/40.... ако някой си направи труда да влезе в сайта на FL... FIAT LUBRICANTS... може би ще се учуди на факта,че въпросното масло го няма препоръчано в никоя съвременна дизелова машина на ФИАТ/АЛФА/ЛАНЧА...защо, всеки който го интересува ще си направи извода.
По-честата смяна на маслото за дизел е необходима основно от лошото качество на българската нафта и късите ежедневни разстояния които
изминаваме при нашата експлоатация.Не случайно WV в "книжката" поставят България в списъка на страните при които е нужна смяна на 7500км,редом с Русия, Румъния и т.н.А за другите страни е на 15 000 км.
Не знам, всеки избира сам за себе си!
:mrgreen:
|
Чет Апр 27, 2006 11:55 pm |
|
 |
gdd55
|
И аз съм малко скептичен  На опаковката на Кастрол ГТД магнатек пише че това е масло за съвременни дизелови автомобили и смянта е на 15000км. От както го сложих това масло двигателя ми отихна не та знам какво си сипвал преди това,но това е най новото масло на Кастрол.Апък и предполагам знаеш за какво е Магматека да не ти обеснявам сега има достатъчно инфо в интернет,иделно е за градско шофиране апък тая СелениЯ добре че не се набутах с нея за това трябва да благодаря на колегата Nino 
|
Пет Апр 28, 2006 12:43 am |
|
 |
BRAVO
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Вто Дек 14, 2004 6:48 pm Мнения: 133 Местоположение: София 05 Сердика
|
Nino написа: ...Не случайно WV в "книжката" поставят България в списъка на страните при които е нужна смяна на 7500км,редом с Русия, Румъния и т.н.А за другите страни е на 15 000 км. Не знам, всеки избира сам за себе си! :mrgreen:
Един приятел се купи нов Туаран и след първата смяна на 7500км вдигна лют скандал на вносителя. С две думи :" За кво ме карате да плащам луди кинти за скъпо масло като не може да издържи повече от двойно по-евтините ". Последваха сконфузени обяснения, че видите ли, това било само за първата смяна и след това можел спокойно да си кара поне 15000км. Това за скапаните горива е също мит, Алпин/Спринт и В-Пауър са с ниско съдържание на сяра, също и обикновения Евро дизел от гръцкото Еко. Вносителите тук си измислят понякога кво ли не само и само да издоят клиента за консумативи.
А ще ми кажеш ли нещо повече за Селения, че ми стана интересно  Специално за WR, карам си с такова и не знам защо да не го правя ...
_________________ ОМВ Мусагеница. И аз бях там, и аз заредих... И после "замръзнах" ...
|
Пет Апр 28, 2006 9:00 am |
|
 |
Nino
|
BRAVO написа: А ще ми кажеш ли нещо повече за Селения, че ми стана интересно  Специално за WR, карам си с такова и не знам защо да не го правя ...
Не Селенията WR си е добро масло и си има всички одобрения.Става дума за SELENIA 10W/40
TURBODIESEL,което е доста нисък клас по API... CD и това което ми направи впечатление,че не се предлага за по-модерните двигатели.
http://www.flselenia.com/en/auto/intro.asp#
А за горивата не знам колко е мит BRAVO... стига само да прочетеш рубриките от януари, февруари.Тази зима не замръзнах благодарение на това,че зареждах само ALPIN дизел гарниран от мене с добавката ХЕЛИОС - двойна доза и TDA CASTROL чат-пат.Не знам, може би е истина,че е с по-малко съдържание на сяра, но специално на SHELL нямам вяра... след едно ТОТАЛНО ЗАМРЪЗВАНЕ НА ГОРИВОТО февруари 2005г.
От много години карам все дизели и винаги сменям маслото на максимум 7000-8000км, били те и синтетични.Но такъв ми е режимът.8км за работа и 8 км от работа.. зима, лете.Имах едно тесте специална хартия за диагностика по метода на "капката" ... ами след 6500-7000км не беше вече масло, независимо от кой производител. е
|
Пет Апр 28, 2006 9:16 am |
|
 |
BRAVO
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Вто Дек 14, 2004 6:48 pm Мнения: 133 Местоположение: София 05 Сердика
|
_________________ ОМВ Мусагеница. И аз бях там, и аз заредих... И после "замръзнах" ...
|
Пет Апр 28, 2006 10:05 am |
|
 |
Nino
|
Ами това CD си е направо притеснително.
SAE 10W-40, ACEA B3, API CD/SF, CCMC PD2, FIAT 9.55535, VW 505.00, MIL-L-2104D LEVEL
Прочети и това:
viewtopic.php?t=1509
|
Пет Апр 28, 2006 10:22 am |
|
 |
kiro_of_the_day
|
BRAVO написа: Това за скапаните горива е също мит.
 Човече, ти си първият (поне който аз чувам) който да е доволен от горивата!
Ще споделиш ли къде зареждаш...
|
Пет Апр 28, 2006 10:22 am |
|
|