Дата и час: Сря Юни 18, 2025 1:37 pm

Собствено Търсене

Реклама

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Фиат Брава 1.9ТД 75 вдига температурата при включен климатик 
Автор Съобщение
Кара Симсонка
Кара Симсонка
Аватар

UNREAD_POST Фиат Брава 1.9ТД 75 вдига температурата при включен климатик
Здравейте от няколко дни имаме Фиат Брава 1.9ТД 75, онзи ден забелязахме, че при включен климатик температурата на двигателя се двига доста, приблизаително до 3/4 от температурната скала. Не посмяхме да я оставим да се вдигне повече и изключихме климатика. След изключването на климатика температурата моментално се нормализира. Това загряване се наблюдава не само при чакане в задръстване (както първия път когато се случи), но и при движение на автомобила.

Какво може да причинява това загряване?

Предварително благодаря!

Пет Юли 20, 2007 9:58 am
Профил ICQ
Фиат идол
Фиат идол
Аватар

UNREAD_POST Re: Фиат Брава 1.9ТД 75 вдига температурата при включен клим
malkata.ve6tica написа:
Здравейте от няколко дни имаме Фиат Брава 1.9ТД 75, онзи ден забелязахме, че при включен климатик температурата на двигателя се двига доста, приблизаително до 3/4 от температурната скала. Не посмяхме да я оставим да се вдигне повече и изключихме климатика. След изключването на климатика температурата моментално се нормализира. Това загряване се наблюдава не само при чакане в задръстване (както първия път когато се случи), но и при движение на автомобила.

Какво може да причинява това загряване?

Предварително благодаря!

Не работи 2-та бърза степен на вентилатора за охлаждане. Може да провериш. Отвори капака на двигателя и дори на студен мотор като пуснеш климатика перката веднага трябва да завърти и то на висока скорост. Ако не го прави търси някой електричар.

Пет Юли 20, 2007 10:07 am
Профил ICQ YIM
Кара Симсонка
Кара Симсонка
Аватар

UNREAD_POST 
Благодаря! Ще направя този тест :)

Пет Юли 20, 2007 11:46 am
Профил ICQ
Кара Симсонка
Кара Симсонка
Аватар

UNREAD_POST 
Проверихме перката - работи както трябва, но колата от време на време си вдига температурата. Да не би да се случва това, защото са й малко кончетата? Наблюдавах я по магистрала Хемус и по разни селски пътища - когато е на равно не го прави този номер при по-висока скорост, а само като е на баир...
Все пак май ще трябва да я водя на сервиз все пак да я погледнат :) за по-сигурно :)

Сря Юли 25, 2007 9:13 am
Профил ICQ
Кара ролкови кънки
Кара ролкови кънки
Аватар

UNREAD_POST 
Почисти си на пароструйка радиаторите и мисля че проблема,ще отпадне.

Сря Юли 25, 2007 6:13 pm
Профил
Кара балканче
Кара балканче

UNREAD_POST 
эависи и от начина на каране,но ако всичко по колата е в ред температурата трябва да си се регулира в нормални граници.аз имам брава 1.4 бензин и никога не е вдигала температура а аз климатика не го спирам лятото.
вчера за първи път като се прибирах по пътя Шипка се лепнах зад един тир и така 10минути карах с 15км в час.за да не включвам на първа скорост и да дигам ненужно разхода,карах на втора.а колата си беше натоварена.на няколко пъти оборотомера падаше под 2000 оборота и температурата се покачи.но според мен това се дължи на факта че изпарителя на климата е пред радиятора на колата и като караш с ниска скорост допълнително топли радиатора а насрещния вятър е недостатъчен за да спомага за допълнително охлаждане.при ниски обороти помпата върти по-бавно водата и затова се вдигат градусите.това са двата фактора влияещи за дигането на темпетатурата.
други причини за повишена температура са:
-недостатъчно ниво на антифриза в системата
-въэдушна възглавница във охладителната система
-не напълно отворен термостат
-неработещ вентилатор
не си правете шеги вдигне ли се рязко температурата веднага спирате и гледате какво става,дори и минаващете покрай вас да ругаят че сте спрели на средата на пътя.по-добре няколко ругатни отколкото после нов мотор.

Пет Юли 27, 2007 8:37 pm
Профил YIM
Кара Симсонка
Кара Симсонка
Аватар

UNREAD_POST 
Днес най-после доидоха ремъци и ролки за Бравата.
Сменихме ги и температурата вече не се покачва! :mrgreen: :shock:
Някой може ли да обясни този факт?
Може би пистовия ремък не е бил достатъчно натегнат!?!
А може ли да е било от ангренажния ремък, който е свързан с водната помпа?

Пет Юли 27, 2007 11:13 pm
Профил ICQ
Кара балканче
Кара балканче

UNREAD_POST 
по скоро ангренажния ремък,именно той върти помпата.а с времето е нормално ремъка да се разтегне.затова на всики 20 000км се проверява и при нужда се натягя.важното е че си отстранила проблема :wink:

Съб Юли 28, 2007 2:02 pm
Профил YIM
Кара балканче
Кара балканче

UNREAD_POST 
Здравейте.Имам брава 1.9тд 75 коня.Преди 5 дни ходих на дълък път и обърнах внимание на температурата.Наистина при пуснат климатик стрелката седи на 3-4 милиметра от червената зона при скорост от 120км/ч.Нарочно не го изключих но температурата не влезе в червеното.Даде ми разход от около 8 на сто.Ще се радвам ако пишеш твоя разход и да сравним колите, ако имаш някакви въпроси ще се опитам да отговоря.Имам колата от 2 години и мога да кажа че съм много доволен.Ще сложа снимка на температурата.

Вто Юли 31, 2007 10:45 pm
Профил
Кара Симсонка
Кара Симсонка
Аватар

UNREAD_POST 
Ами ние по принцип като я видим, че загрява спирахме климатика. Инче най-много сме я оставяли да стигне до 3/4 от скалата на температурата. Иначе при висока скорост май не загряваше чак толкова...
Първия път я видяхме че грее на едно задръстване първите дни след като я купихме, когато бяха бесните температури от по 40 градуса. Също така загряваше на баир при сравнително ниска скорост. При 90-120 км/ч не сме имали този проблем - предполагам, че се е охлаждала от въздушния поток.
Първата събота и неделя минахме около 1200 км., като се има предвид, че спирахме климатика като я видим, че грее , разходът беше около и малко под 5 литра на на 100км.
От както сменихме ремъците май не е загрявала, но то и тази седмица не е толкова жега.
Този мотор на Брава по принцип склонен ли е към загряване? (Май чух нещо подобно от познати, ама не съм сигурна, дали беше за тоаи мотор...)
Иначе колата е 98ма година началото, пишеше че е на 107К километри (ама то май на Горубляне всички Брави ги бяха догодили на толкова), 1.9ТД 75 Коня.
Единствените проблемчета, които се появиха до сега са:
- въпросното загряване
- ABS-а от време на време свети (и предполагам, че не лови тогава) - при топло време и/или ниска скорост - не знам дали това е проблем или има някакъв датчик , който го пуска само при определени условия
- не ми се заключва капачката на резервоара - не само с централното, ами май изобщо не се заключва - ама това май с нова капачка ще се оправи
Надявам се и да нямаме повече проблеми :)
Иначе да чукна на дърво се държи мъжки колицата и много приятно се кара дори и от такива лаици като мен:)

Сря Авг 01, 2007 2:10 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ]