Дата и час: Чет Май 01, 2025 11:23 am

Собствено Търсене

Реклама

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Темпра дизел - съвет? 
Автор Съобщение
UNREAD_POST Темпра дизел - съвет?
Колеги,
Дайте съвет за следния проблем - карам колата от около 2 години и още от началото забелязах че температурата на мотора е под нормалната.
С дигитално табло съм и не е много ясно колко градуса държи - предполагаемо около 60 градуса в общия случай.
Още в началото смених датчика отчитащ температирата - добавих около 2 чертички на уреда с това – преди смяната не показваше повече от 50 градуса :roll:
Рядко, много рядко, в горещи дни, при задръствания в любимата ни столица, според термометъра правя малко под или 80 градуса. Също толкова рядко сработва и вентилатора за охлаждане.
Термостата съм установил че работи. Не е ясно обаче на колко градуса отваря.
Не знам дали това е голяма драма за мотора но грижата за мен е друга:
Не ми работи това което на бензиновите мотори му казват автоматичен смукач - сори, не знам термина за тази система при дизелите :(
Доколкото разбирам, идеята е при студен мотор да се подържат по-високи обороти и след като загрее (колко :?: ) да ги сваля. Въпросния датчик се намира на термостата и от него отива жило до горивната помпа. Именно това регулиране на оборотите не работи и не съм сигурен в какво е причината - този датчик или термостата.
Също така парното е слабо - бързо загрява но не вдига достатъчна температура според мен.
Даите идея къде могат да ми направят диагностика на проблема, иска ми се да не сменям чаркове по системата на пробите и грешките :mrgreen:
Както казах вече на останалите проблеми майната им, обаче при 800 об/мин на студено мотора работи доста неустойчиво а ако ги вдигна, остават ненужно високи след това. Накратко казано, това дето си трябва е нужно да работи :wink:

Пон Мар 27, 2006 12:56 am
UNREAD_POST 
Почти съм сигурен, че термостата ти е постоянно отворен или отваря много рано за да нчмаш и хубаво парно. Премери датчика за температурата. Предполагам че е обикновен термоключ. Ако в него няма яд вече трябва да се търси белята в нафтовата помпа, а там нямам идея какво се случва.

Пон Мар 27, 2006 1:01 am
UNREAD_POST 
Mitko написа:
Почти съм сигурен, че термостата ти е постоянно отворен или отваря много рано за да нчмаш и хубаво парно.

Аз също се съмнявам най-вече в термостата защото:
- слабо парно.
- ниски показатели на температурата по датчик.
- не работи корекцията на оборотите която трябва да се случи като загрее.
Предполагам отваря много рано.
Просто исках съвет къде биха могли да направат диагностика на термостата и ако се окаже за смяна - да го сменят.
Питал съм веднъж в магазините на "Симеон" и май се оказа че имало няколко варианти в зависимост от това дали има климатик и куп други подробности. Всичкита обаче бяха около 100лв и искам да съм сигурен преди да го купя.
Дори и тогава трябва да го демонтирам и да обикалям с него магазините :x

Пон Мар 27, 2006 12:24 pm
UNREAD_POST 
Mitko написа:
Премери датчика за температурата. Предполагам че е обикновен термоключ. Ако в него няма яд вече трябва да се търси белята в нафтовата помпа, а там нямам идея какво се случва.

Хм, този датчик е един цилиндър завит към корпуса на термостата. От другата му страна излиза жило и то механично въздейства на горивната помпа. Като дърпам жилото с ръка, оборотите се променят. Просто жилото не мърда когато мотора загрее. Или поне както се предполага в слуая, мотора не загява достататъчно. Точно в този момент не съм сигурен, нямам необходимата температуа или просто този датчик не работи. И двата варианта ми изглеждат проядъчно скъпи за смяна :?

Пон Мар 27, 2006 12:36 pm
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ]