Дата и час: Чет Юни 19, 2025 5:00 pm

Собствено Търсене

Реклама

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Задни спирачки на Типо на половина на предните??? 
Автор Съобщение
Фиат маниак
Фиат маниак
Аватар

UNREAD_POST Задни спирачки на Типо на половина на предните???
В събота бях на преглед и се оказа, че ако на предните спирачки спирачното усилие е да речем грубо 2000N, то на задните е едва на половина :cry: Човека, който правеше измерванията каза, че не е нормално това нещо, но пък ръчната ми държи добре. От тук следва, че накладките ми не са изтрити. Може да се породи съмнение за "кантарчето" но това няма как да го установя. Въпроса ми е колко е нормалното усилие на задните колелета? Става въпрос за колата от подписа. По принцип знам, че задните държат по-слабо, но това на половина .... :cry: Предполагам, че е писано в книгата колко трябва да е, но мен ме интересува какво се получава на практика!!! И ако това е проблем какво може да се направи. Държа да кажа, че съм чел темата за "кантарчето" и не ми допада идеята с елеминирането му ако там е проблема.

Вто Юни 20, 2006 7:09 pm
Профил ICQ
Фиат идол
Фиат идол
Аватар

UNREAD_POST 
Познай какво ще каже всеки майстор като отидеш при него.
Ако не ти харесва елиминацията, вземи си ново.

Вто Юни 20, 2006 7:19 pm
Профил ICQ
Фиат маниак
Фиат маниак
Аватар

UNREAD_POST 
geshabeli написа:
Познай какво ще каже всеки майстор като отидеш при него.
Ако не ти харесва елиминацията, вземи си ново.

Ти май беше махнал твоето ако не се лъжа? Как е сега?

Вто Юни 20, 2006 7:24 pm
Профил ICQ
Фиат идол
Фиат идол
Аватар

UNREAD_POST 
Преди спираше бавно, по-дълъг спирачен път. Предните спирачки загряваха и тасовете ми бяха черни отвътре. Сега спирачката кове на място като я пипнеш както трябва. Пробвах на полигон. Засилвам до около 60-80 и рязка спирачка. Добре че бях с колан.
Не се носи нито наляво, нито надясно. Сега като сложих и нови гуми отпред, спира и на мокро супер. Не е нестабилна, даже по-рано беше доста по-зле. Абе доволен съм.

Вто Юни 20, 2006 8:20 pm
Профил ICQ
Фиат маниак
Фиат маниак
Аватар

UNREAD_POST 
не забравяйте, че отношението на спирачното усилие преден/заден мост е ~ 70/30, ако не и повече, така че не е толкова фатално ако отношението ти е 2/1 както са ти казали, дори напротив - предните би трябвало да държат още повече...

Вто Юни 20, 2006 9:47 pm
Профил ICQ
Фиат идол
Фиат идол
Аватар

UNREAD_POST 
Моите въобще не спираха, тоест около 300НМ на гума. Това не е 2/1, натоварването е само на предните. При колегата е по-добре.

Сря Юни 21, 2006 8:29 am
Профил ICQ
Фиат идол
Фиат идол
Аватар

UNREAD_POST 
според мен спирачките са идеални нали все пак това е ролята на кантарчето когато е празна колата да хващат по малко когато се натовари да хващат повече сложи 50-60 кг в багажника и виж дали има промяна ако хващат по добре мисля че нямаш проблем, но не казвай на майстора че е натоварена

ПС това че ръчната ти държи не значи че задните накладки са наред и аз така си мислех докато не реших да видя как е феродото и :shock: беше останало 1 мм а ръчната перфектна така че провери го за твое успокоение

Сря Юни 21, 2006 9:58 am
Профил
Фиат маниак
Фиат маниак
Аватар

UNREAD_POST 
Наред са си спирачките :idea:

Сря Юни 21, 2006 10:26 am
Профил
UNREAD_POST 
И според мен са ОК, но за да си сигурен просто иди и на друго място, където имат стенд.

Сря Юни 21, 2006 12:02 pm
Фиат маниак
Фиат маниак
Аватар

UNREAD_POST 
Vladim написа:
И според мен са ОК, но за да си сигурен просто иди и на друго място, където имат стенд.

Там където ходих на преглед (Мотоексперт - представителят на Фулда) имаха добър стенд. Най-напред колата стъпва с двете гуми на кантар, теглят я и след това стъпва на валяците. Самата процедура на мерене не е както обикновено - "ай ся настъпи здраво" ами най-напред има загряване на спирачките и след това настъпване. Процедурата се води от компютър и в колата влиза човека, който прави прегледа, а аз гледах от страни. По същият начин се прави прегледа на задните колела и ръчната. Тъй като това е вече трети преглед, който минавам с Типото, горе-долу знам как се държи, но преглеждащия каза, че и други Фиати (включително и Типо) минават, но резултатите са по-различни.
Та затова ми беше и питането - някой знае ли колко трябва да бъде, "по книга" както се казва, спирачното усилие на задните колелета? Има ли някъде посочено и какво трябва да бъде съотношението на спирачното усилие между предни и задни колела?

Сря Юни 21, 2006 6:06 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ]