Дата и час: Пон Юли 07, 2025 12:13 am

Собствено Търсене

Реклама

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
За карането с 200... 
Автор Съобщение
UNREAD_POST За карането с 200...
Има няколко основни фактора, които ограничават скороста и карането над тази скорост е малоумие. Игнорираме ограниченията на ЗДП, но само извън града. В града се спазват, а на малките локални улички - 10-15 км/ч максимум!

Изключително най-важното правило: Опита ви и изправноста на автомобила и гумите. Владеенето на автомобила е задължително условие но никак не е достатъчно. Наличието на мощна уредба в колата, дори слушането на обикновенна такава оставете за гъзария по улиците в града. На пътя трябва да слушаш единствено музиката на двигателя и свистенето на гумите. Всяко навреме чуто притропване може да ви спаси живота. И най-новия автомобил се чупи.

1. Най-важния! Карай с такава скорост с която можеш да спреш в границите на видимоста!
2. МПС-тата се движат по няколко вероятни траектории. Прецени скороста им и къде ще бъдат когато твоята се пресича или разминава с тяхната.
3. Да можеш да спреш или оставиш безопасно разстояние до МПС спряло край пътя. Зад такива често пресичат хора.
4. По пътното платно има пясък, нафта, масло, дупки, камъни... Виж т.1
5. Огледалата! Винаги, ако затвориш очи, трябва да можеш да изброиш всички автомобили пред, зад и встрани от теб.
6. Притъпи рефлекса си. (освен при поднасяне) Колата се кара с разум. Ако караш с разум от рефлекс няма да имаш нужда.
7. Упражнявайте се в спиране дотогава, докато спрете да суркате гумите дори при екстремно спиране. (АБС, спирачни асистенти - алабала полезни нещица)

Изпреварване:
1. Винаги се изпреварва със скорост до 30 км/ч над тази на изпреварвания. Така може да се спре навреме при неправилни маневри на изпреварвания.
2. Изпреварването се прави от дистанция около 30 метра зад изпреварвания. Ускорява се при идването на насрещния автомобил, така че непосредствено след разминаването, да сте на дистанция около 10 м. и със скорост 20-25 км/ч по голяма. Така се изпреварва бързо и безопасно.
3. Изпреварване на ТИР по магистрала. Идвате отзад с 200, задължително намаляте на скороста на тира + 30 км/ч (виж т.1) Тези са най-опасните и може да тръгне да изпреварва застигнат москвич, който не се вижда естествено.
4. Изпреварвате пернишки голф или бургаско рено 19 и от отворения прозорец ви се хили потна мутра с бяло ухо :) - спирачка и зад него. Следващия път ще го изненадате технично. Този път ще натиска докато ви вкара под автобуса, който идва насреща.
5. Автомобилите не се движат сами по пътя - те си имат шофьори. Ако имаш видимост - наблюдавай шофьора. По неговата стойка, дали си върти главата, дали ръкомаха на някой в колата, можеш да прецениш какво може да очакваш от предния автомобил или този в огледалото.

Има и още... Неписани правила:
Когато те застигнат, ако ще и с 200 да караш, направи път за да те изпреварят безопасно.
Ако някой се засегне и почне да кара с твоето темпо, но явно не владее ситуацията или е с хлапе отзад - направи се, че е по-добър и по-бърз и го пусни напред.
Ако пък кара уверено - може да се движите в комплект. Много ме е радвало, но много рядко попадам на такива хора.
Не минавай през локви, освен ако не си видял предния автомобил как прави това.

Шофирай за собствено удоволствие, но нека не е за сметка на удоволствието на другите. Пътя не е място за мерене на пишки. Не правете и тази тема такава, а давайте полезни съвети и описвайте опасни ситуации които могат да бъдат в полза на по младите. Никой не е имунизиран срещу катастрофи. Постарайте се да отложите момента поне докато започнат да ви возят. Ако сте участник в ПТП - вината е ваша. Вие би трябвало да предвидите грешките на другите и да избягате от тях.

Митко даде линк за едно много полезно четиво. Всичко е валидно и за автомобилиста: viewtopic.php?t=8218&highlight=

Вто Авг 08, 2006 10:02 am
UNREAD_POST 
Това всичкото, което си изписал има смисъл, но би могло да се сведе до един извод - "карайте нормално и в границите на разумното, за да не ви се налага да спазвате горенаписаното"........

До преди няколко седмици се налагаше почти всеки ден да вземам разстоянието от София до Враца и съответно обратното....имало е случаи, когато тръгвам с чаша кафе и с нормално каране /90-100/ си пристигам благополучно, но е имало и случаи, когато се е налагало да "летя" до София /120 извънградско и 170-180 магистрала.../....стигнах до следният извод......разликата във времето при нормално и откачено каране е 15 минути.......накрая стигнах до извода, че за да стигна с 15 минути по-рано в София едва ли си заслужава да рискувам да залепна на някоя мантинела или пък да претрепя някого.........да не говорим, че колкото и да имам самочувствие и увереност че управлявам чисто нов и току що разработен автомобил, колкото и да е, това натоварване скапва колата..........за това каквото и да правя, си карам вече в границите на разумното.......единствените изключения, които правя са при изпреварване на някоя "влакова" композиция, както и един път, за да видя до къде ще стигне колата.....дигнах 182 км/ч и се отказах..............

Така че не виждам общо взето смисъл да товаря автомобила, както и мен самият с тази безмислена и опасна скорост.......

Вто Авг 08, 2006 10:46 am
UNREAD_POST 
Имаше една стара полска книга за безопасно шофиране. Беше даден конкретен пример за конкретен маршрут. Разликата наистина беше около 15 мин. Интересното беше статистиката за изпреварванията и разхода на гориво.

Вто Авг 08, 2006 10:48 am
UNREAD_POST 
Книгата е доста стара и доста писани неща в нея сега не са валидни.
Логан, това което съм писал ограничава скороста и до 30 км/час на места. Така, че не става въпрос за шофиране на макс, т.к. с разрешената скорост от 90/130 км/час има хиляди начина да се пребиеш ако не спазваш основните правила. За мен опасната скорост е 80-90 км/час. Карайки с тази скорост повече от 5 минути започвам да се разсейвам. Всичко тече пред мен като на забавена кинолента и се унасям. Така, че безопасното шофиране има много лица. И Логан,

Логан написа:
"карайте нормално и в границите на разумното, за да не ви се налага да спазвате горенаписаното?????????"...

Не мога да те разбера какво искаш да кажеш? Аз съм описал границите на разумното, а ако не ги спазваш - рано или късно

Вто Авг 08, 2006 11:08 am
UNREAD_POST Re: За карането с 200...
AlBundy написа:
...................Идвате отзад с 200.......
Когато те застигнат, ако ще и с 200 да караш.............

........ Ако сте участник в ПТП - вината е ваша. Вие би трябвало да предвидите грешките на другите и да избягате от тях...........

............за това говорех.......а последното е някаква презумция за виновност до доказване на противното ли...... :D

Вто Авг 08, 2006 11:30 am
Член на клуба
Член на клуба

UNREAD_POST 
Пропусна "В София си . Изпреварваш софиянец. Той се движи с 40, а ти със 70. Тъкмо минаваш до него, той дава мигач и се засилва към теб странично. Даваш газ и се обръщаш, след като си си отворил прозореца, за да го напсуваш, но веднага след това се забиваш в другия, който ти сече пътя ..."
В София аз така ги виждам нещата ... Ако някой бургазлия дойде да кара тук и си кара както в Бургас ще го убият някъде ... Между другото забелязал съм, че в бургас често катастрофират софиянец и бургазлия ...
Но за едно уважавам всички софиянци шофьори ... Спре ли трамвая - всички спират мирно зад него и чакат да тръгне ... никъде не бях виждал подобно нещо ...
Peace ...

Вто Авг 08, 2006 11:51 am
Профил ICQ
UNREAD_POST 
kiler_4o написа:
Пропусна "В София си . Изпреварваш софиянец. Той се движи с 40, а ти със 70. Тъкмо минаваш до него, той дава мигач и се засилва към теб странично. Даваш газ и се обръщаш, след като си си отворил прозореца, за да го напсуваш, но веднага след това се забиваш в другия, който ти сече пътя ..."
В София аз така ги виждам нещата ... Ако някой бургазлия дойде да кара тук и си кара както в Бургас ще го убият някъде ... Между другото забелязал съм, че в бургас често катастрофират софиянец и бургазлия ...
Но за едно уважавам всички софиянци шофьори ... Спре ли трамвая - всички спират мирно зад него и чакат да тръгне ... никъде не бях виждал подобно нещо ...
Peace ...

В София има само 2 булеварда на които е разрешено 70. Иначе масово не се спазват правила. Такова нещо като предимство при престрояване няма (има ама никой не го е грижа). Спирането зад трамвая е регламентирано в закона, но повечето го правят за да не качат някой на капака си. Иначе често се случва някой да затвори с колата си врата на трамвай и да отнесе псувните на слизащите.

Вто Авг 08, 2006 12:03 pm
Фиат маниак
Фиат маниак
Аватар

UNREAD_POST 
Цитат:

Нормално, къде другаде може да видиш това чудо на техниката? :twisted:
Иначе и в това отношение сме далеч от правилното поведение. Освен, че трябва да се спира зад трамвая трябва и да се стои там докато не затвори вратите. Да ама не. Повечето водачи чакат да размине навалицата от слизащи и качващи се и газ. А трамвая още стои. А ако в този момент изскочи някое дете, дето се сетило да слезе в последния момент??? Няма кой да мисли. Много пъти са ми свиркали и са ме псували защото стоя зад трамвая и не тръгвам преди да е затворил вратите.
Тъй, че - София определено не върви към Европа, а точно в обратна посока. Който е ходил на изток - знае...

Вто Авг 08, 2006 1:04 pm
Профил
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

UNREAD_POST 
Обичам си я тая София

Вто Авг 08, 2006 1:40 pm
Профил
Фиат маниак
Фиат маниак
Аватар

UNREAD_POST 
vesko написа:
София определено не върви към Европа, а точно в обратна посока. Който е ходил на изток - знае...

Ооо, колега... В дълбока заблуда си! Именно заради София ще влезем в ЕС.
Разните там делегации от ЕС идват на посещение в София, и после хващат магистралата до Пловдив. От това пътуване не правят огромна разлика от Европа, и си мислят че сме просперирали яко в последните години. Отделно политиците им замазват очите, и всичко е на 6. Сигурен съм че ако някой от Евро-комисията направи обстойна обиколка в малките общини/градове/села, ще се зачеши по главата много сериозно и ще си каже "В какво се забърках..."
Ела ми погостувай само 2-3 дена, да те разведа из района, да пообиколиш мизерията. И после съм сигурен че ще драснеш с Фиатката за София на мига... (изобщо не иронизирам!)

София е готова за ЕС (може би и другите големи градове - Пловдив, Варна, Бургас). В останалите градове/общини още сме в първобитно-общинския строй.
Не се оплаквайте от София (макар и там да има проблеми) - знайте че има хора които са на обратния полюс.
И тук не говоря за дупки по улиците, а за всички останали негативни неща, които съм сигурен че в София са в по-малки малки проценти.

Погледнато реално - София е поне на 20 години пред Добрич (примерно).
Нека и колегите от по-малките градове да се изкажат...

Вто Авг 08, 2006 1:53 pm
Профил ICQ
UNREAD_POST 
Ето пак за карането с 200.... е,не чак с толкова но достатъчно за още 8 трупа!!! :roll: :idea:

http://dnes.dir.bg/2006/08/08/news519844.html

Вто Авг 08, 2006 2:29 pm
Фиат фанатик
Фиат фанатик
Аватар

UNREAD_POST 
за съжаление това е суровата действителност :(
Първо и най-важното е да се погрижиме колите да са ни в перфектно състояние ,не че и новата кола не се чупи ама ...тъжно е като хора умират по пътищата заради зор 10 минути по рано да стигнат ,то не че и аз не съм същият ама...

Вто Авг 08, 2006 2:38 pm
Профил
Фиат маниак
Фиат маниак
Аватар

UNREAD_POST 
Колега Crash73, трябва да разглеждаш написаното от мен в контекста на темата. Имах предвид културата на шофьорите. Тия господа от делегациите за които говориш се радват на разчистени маршрути (не оспорвам правилността на което), но ако някой от тях цъфне с личния си автомобил в София ще се види в приключение. Абсолютно съм съгласен с написаното от теб, но по отношение на културата на хората на пътя (водачи и пешеходци!) София си е ОРИЕНТАЛСКИ ГРАД !!!

Вто Авг 08, 2006 2:40 pm
Профил
Фиат маниак
Фиат маниак
Аватар

UNREAD_POST 
tomazo написа:
...тъжно е като хора умират по пътищата заради зор 10 минути по рано да стигнат ,то не че и аз не съм същият ама...

Наистина е тъжно, много тъжно...

За пример: Разстоянието от 50 км между Добрич и Варна, се взима с нормално каране за около 30-40 минути. Има обаче индивиди с ЛЪСКАВИ и БЪРЗИ КОЛИ, които искат да го вземат за 10 минути. Това прави тази отсечка един истински АД! Ако карам с по-малко от 90 км/ч, рискувам някой да ме намели отзад. При наличието на всички кръпки и неравности по пътя, при високите температури които са попарили главите на повечето шофьори - пътуването до Варна и обратно е истинско предизвикателство.

Чудно ми е как ще се набие това в главите на "тежкарите"... Може би, както писах в една друга тема, да се наложат МНОГО СОЛЕНИ ГЛОБИ, АМА МНОГО СОЛЕНИ! Сега действащите парични глоби за превишена скорост са смешни, просто смешни...

Колега vesko, разбрах те... Това е от манталитета на водачите (и пешеходците), не от друго. Навремето из Добрич имаше функциониращи подлези които поемаха целия поток от пешеходци. В момента има само един действащ такъв.
Едно че няма кой да се грижи за тези подлези, друго че народа го МЪРЗИ да мине през подлеза (да не вземе да се изпоти и отслабне). По натоварените кръстовища е една лудница - всеки пресича откъдето му падне, бакшишите пресичат тревни площи, "джигитите" минават на червено...
Не съм бил в София от 3-4 години, но знам как е там. Моите оплаквания от Добрич бледнеят в случая.
Но има и нещо друго което забелязвам в поведението на водачите (най-вече) - въпреки натовареността на движението, софиянци са по-бдителни и спазват елементарните правила на движение (даване на предимство, изчакване на пешеходци). Същото е и във Варна. (Разбира се има и изключения, все пак сме в България)
В Добрич обаче положението е като в Индия...

Вто Авг 08, 2006 3:06 pm
Профил ICQ
UNREAD_POST 
Развитието на темата е показателно за статистиката. Колко прочетоха какво съм написал и колко се хванаха направо за заглавието?

Вто Авг 08, 2006 3:13 pm
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща