Дата и час: Пет Май 02, 2025 8:51 am

Собствено Търсене

Реклама

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Fiat Bravo 1.4 12V "ЗА" и "ПРОТИВ" газов 
Автор Съобщение

UNREAD_POST Fiat Bravo 1.4 12V "ЗА" и "ПРОТИВ" газов
Здравейте банда,
от два месеца карам Fiat Bravo 1.4 12V .Автомобила е роден през лятото на 1997г.до тук е преживял 58000км. Разхода му в градски условия е 8л/100км,а извън градски е 6.6км./100км.
Дали да му сложа ГАЗ и ,ако е ДА посъветвайте ме каква да бъде уредбата.
Мислех за метан,но първо е много скъпо и второ бутилката ще ми смачка задницата.
Благодаря Ви.

Вто Сеп 12, 2006 11:01 am
Профил
Фиат идол
Фиат идол
Аватар

UNREAD_POST 
при моментните цени не е изгодно както преди два месеца например
но не може да знаем какво ще са цените занапред :D
всичко зависи от това колко км гараш годишно и още колко време мислиш да я караш
за този двигател без проблем може да сложиш обикновена газова уредба
но ако караш повече - може и метан
с газ може да очакваш около 9/100 градско и 7,5 извънградско
това са около 3-4 лева спестени на 100 км
за около 12 - 13 000 км ще и изкараш парите

Вто Сеп 12, 2006 11:24 am
Профил ICQ
UNREAD_POST 
ако си си приготвил пари за газово СЛАГАЙ,както каза колегата не се знае занапред какви ще са цените на горивата,газта винаги ще е по евтина от бензина но не се знае с колко,пък ще си имаш и алтернативно гориво

Вто Сеп 12, 2006 11:42 am

UNREAD_POST 
За близо два месеца навъртях 2000км.
С предната ми кола Mitsubishi Lancer 4WD 1.8 karburator 1988г. бях на газ,там разхода ми беше 13л./100км,но едни пичове в един сервиз се заклеха че, ще я направят да гори 9/100 и успяха.
На година наистина навъртам около 12-13000 км.Така че,май ще слагам газова.
Благодаря ви.

Вто Сеп 12, 2006 12:30 pm
Профил
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

UNREAD_POST 
В момента съм със същия проблем!

И по мойте сметки излиза че за околко 12 000 се избива инвестицията!

плюсове:
-ниска цена на горивото, не се запушват части по горивната система, равномерна работа на двигателя при добре регулирана АГУ

минуси:
-гърнетата се скапват по-бързо, ламбда емулатори и съответно проблеми с ECU то, ограничен обем на багажника, допълнително тегло, зимата има чувствително увеличен разход спрямо бензина, вероятност да се скапе бензиновата помпа ако не е направено всичко както трябва, честа смяна на въздушен филтър, по-лесното запушване на катализатора, преглед-АГУ(разход)

Всичко това е според мойте лични наблюдения, съобразени и със старата ми кола, с която минах към 25 000 на газ за 1 година!

Днес мога да я монтирам, но съм в ужасна дилема :roll:

Съб Сеп 16, 2006 10:13 am
Профил

UNREAD_POST 
Stoyo написа:
В момента съм със същия проблем!

И по мойте сметки излиза че за околко 12 000 се избива инвестицията!

плюсове:
-ниска цена на горивото, не се запушват части по горивната система, равномерна работа на двигателя при добре регулирана АГУ

минуси:
-гърнетата се скапват по-бързо, ламбда емулатори и съответно проблеми с ECU то, ограничен обем на багажника, допълнително тегло, зимата има чувствително увеличен разход спрямо бензина, вероятност да се скапе бензиновата помпа ако не е направено всичко както трябва, честа смяна на въздушен филтър, по-лесното запушване на катализатора, преглед-АГУ(разход)

Всичко това е според мойте лични наблюдения, съобразени и със старата ми кола, с която минах към 25 000 на газ за 1 година!

Днес мога да я монтирам, но съм в ужасна дилема :roll:

За сега и аз съм в дилема и това ще продължи докато не свалят цените на бензина.В момента зареждам на 1,65лв А-95
а газта е над 1лв. и май няма много смисъл.
Минусите са повече от плюсовете.

Съб Сеп 16, 2006 5:59 pm
Профил
UNREAD_POST 
Само ще ти кажа,че аз сложих газова и съжалявам много.... :x

Съб Сеп 16, 2006 6:02 pm
Фиат маниак
Фиат маниак
Аватар

UNREAD_POST 
Abarth. написа:

Ами махни я!!! Какъв ти е проблема??? Или не я ползвай. Вземи за пример Mitko .... чел съм, че неговия изпарител лежи на дъното на река :wink: Сумати и страници са изписани за плюсовете и минусите на газовата уредба. Всеки сам си взима решенията! Това "само ще ти кажа, че аз сложих газова и съжалявам много... " какво помага да човека :?: Само го оставя още в неведение. Мненията за газовите уредби се простират от пълно отрицание до пълно въздигане или от разпни го до осанна.....
Аз също знаех недостатъците на газовите уредби, но я сложих с ясното съзнание, че искам по-ефтино гориво. С моите 500 - 600 км градско на месец и 9/100 (лятото) бенизн сметнах, че ще ми е по- добре и грубата сметка показва, че при 500 км на месец разходите са 55лв. газ към 75лв. бензин.... Аз съм до тук. Изводи всеки да си направи сам :wink:

Съб Сеп 16, 2006 6:25 pm
Профил ICQ
UNREAD_POST 
brat_John написа:
Abarth. написа:

Ами махни я!!! Какъв ти е проблема??? Или не я ползвай. Вземи за пример Mitko .... чел съм, че неговия изпарител лежи на дъното на река :wink: Сумати и страници са изписани за плюсовете и минусите на газовата уредба. Всеки сам си взима решенията! Това "само ще ти кажа, че аз сложих газова и съжалявам много... " какво помага да човека :?: Само го оставя още в неведение. Мненията за газовите уредби се простират от пълно отрицание до пълно въздигане или от разпни го до осанна.....
Аз също знаех недостатъците на газовите уредби, но я сложих с ясното съзнание, че искам по-ефтино гориво. С моите 500 - 600 км градско на месец и 9/100 (лятото) бенизн сметнах, че ще ми е по- добре и грубата сметка показва, че при 500 км на месец разходите са 55лв. газ към 75лв. бензин.... Аз съм до тук. Изводи всеки да си направи сам :wink:

И аз я сложих като бензина беше 2лв и газта 0.85стотинки,тогава колата и вървеше добре и ми излизаше на много тънката,но ето сега след 6-7 месеца колата ми вече НЕ ВЪРВИ,харчи много на газ,а газта вече не е толкова по евтина от бензина...като сметнеш разходите от газовата,пораженията по колата от газовата и газта излиза едно и също да караш на бензин и газ+едно хубаво набиване с 450лв за инсталацията :evil:

Съб Сеп 16, 2006 6:33 pm
Фиат маниак
Фиат маниак
Аватар

UNREAD_POST 
Abarth. написа:
.....И аз я сложих като бензина беше 2лв и газта 0.85стотинки,тогава колата и вървеше добре и ми излизаше на много тънката,но ето сега след 6-7 месеца колата ми вече НЕ ВЪРВИ,харчи много на газ,а газта вече не е толкова по евтина от бензина...като сметнеш разходите от газовата,пораженията по колата от газовата и газта излиза едно и също да караш на бензин и газ+едно хубаво набиване с 450лв за инсталацията :evil:

Ако погледнеш малко статистиката на цените разликата газ бензин, е между 60 и 70ст. Аз когато си взех колата газта беше 70ст, а бензина 1,35 и тогава разсъждавах по същия начин - че маржа е малък и сметката показваше изплащане след 2 години при моите километри пробег. Да ама не минаха и 5 месеца и бензина - хоп нагоре. Тъкмо да почна да псувам - леко надолу... После пак хоп нагоре :angry: Когато слагаш газова, правиш инвестиция малко на риск. Между другото моята ми струва 370лв. с бутилката :wink:
Едно време газови уредби слагаха таксиметърджийте, че въртяха по много километри, а сега при цена на бензина от 1евро - какво да говорим.... Ще видиш, че тази разлика на бензин газ ще се задържи 3 месеца примерно. После ще вдигнат газта защото била вече зимна и след още ще дойде Нова Година и хоп в EU щем или не щем, а там бензин под 1евро по бензиностанцийте няма ..... Сещай се за какво говоря..... :ranting2:
За да имаш повишен разход - това си има причини и както знаеш тук му е мястото за тях, колкото за "съсипийте" по колата аз мисля, че не са толкова много повече отколкото ако няма газ. Изгнивали гърнетата - ами вярно това лято и аз смених моето, ама защото му беше дошло времето.... Човека в сервиза ми каза - каквото и да правим най-добро си остава фабричното гърне. Ами че то изкара 11 години как няма да се скапе. Вярно може и газта да е "помогнала" , но да речем сменил съм го 4-5 месеца по-рано.
Иначе като се спазват изпитаните правила за употребата на газовите уредби общо взето нещата не се различават съществено от писаното във форума.
Газова уредба се слага като не стигат парите да я подържаш на бензин. До сега не съм чувал някой да е сложил газова, защото милее за околната среда.. :38_2_20: Така е - приемаме недостатъците, стискаме зъби и се правим, че се кефим....

Съб Сеп 16, 2006 7:45 pm
Профил ICQ
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

UNREAD_POST 
Каквото и да говорим, АГУ-то според мен е паразитна система!

Освен това, много хора се заблуждават, че като сложат АГУ всичко си остава само с тази инвестиция, нека ако има човек сложил газ и не е отишъл поне веднъж при някой "специалист" който да му настройва врътките и да вика:" иди пробвай", да сподели къде е монтирал системата!

Просто изведнъж с повишеното търсена на евтино гориво, всякакви леваци се хванаха да монтират газови уретби а от това качеството на услугата падна жестоко!
Питам ги аз едни, имат ли наблюдения по отношение на проблема с трупане на грешки, а те викат, това не е нещо за което трябва да мислиш, ела да я монтираме ние ще се погрижим за всичко!

Миналата година когато монтирах АГУ-то на Самарата знаех, че възможните проблеми при тая кола са малко защото тя е доста по-опростена от Фиата, в който има какви ли не електронни компоненти-потенциални проблеми!

Зимата не е сезона на газта и определено разхода(градско) става сериозен дори колата да ти е в изправност!
Една от причините е самата газ, в която компоненти се смесват по-различен начин, поради което намалява октановото число! Това ми го каза човек, който работи на газостанция!
И другото е, че както знаете ако температурата на охладителната течност не е оптимална се нарушава режима на изпарителя, а честото палене на студено е именно повод за такова нарушение в работата му!

Съб Сеп 16, 2006 8:18 pm
Профил
Фиат идол
Фиат идол
Аватар

UNREAD_POST газфтино
Зависи при какви майстори ще ходиш и дали правилно ще работи колата
Ако е всичко както трябва - няма да има проблем
ако пипаш сам може да се развали само
НО имайте напредвид
като при мен като сложих газ и все си викам нали е евтино и минавам много повече километра
от преди пътуване всяка седмица поне 250 км.

http://ftp.fiat-club.org.ua/Manuals/
http://instrukcje.fiat.pl/index.php/listing/fiat

Съб Сеп 16, 2006 9:03 pm
Профил WWW
Фиат маниак
Фиат маниак
Аватар

UNREAD_POST 
Stoyo написа:
Каквото и да говорим, АГУ-то според мен е паразитна система!..... и т.н.

Всъщност начел съм и съм се наслушал на приказки за това колко е кофти да се кара на газ. Само дето всички те са от хора, които принципно са против газта и затова ги приказват. Обаче не познавам човек, дето се е отказал от каране на газ. Опа, познавам един, ма той мина на дизел. Нека против газта да се изкаже някой с "имах АГУ, ама това и това, така и така, махнах я и се родих". Е такъв просто НЕМА! Май колегата Abarth е единствения, ама не виждам да се е обосновал. Един от основните проблеми с газта е да се намери читав майстор. После като започне човек да дава 30-40% по-малко пари за гориво и е трудно да се откаже. А инвестицията е колкото едни нови лети джанти средна ръка. Естествено всеки има право на избор...
В заключение - аз карам с железни джанти :mrgreen:

Съб Сеп 16, 2006 10:20 pm
Профил

UNREAD_POST 
Здравейте колеги,
работата с газта е ясна-по добре бензин,ами имам едно предложение:
Нека да намерим начин нашите коли да горят по малко на бензин и нека ,ако някой има виждане по въпроса да го сподели.
Сиромах човек-жив дявол.
С пари всеки може,номера е с по-малко пари (ако може без е най-добре),но хайде няма да се правим на цигани.Нека заедно да намерим начин да променим разхода на бензин. Няма начин да няма начин.
Според мен 5/100км. е идеалният вариянт за нашите коли.
Българите сме нация техническа и всеки търси начин да подобри или изобрети нещо.Мисля ,че вместо да се караме по форумите бихме могли да се обединим и да постигнем нещо.
Мога да споделя като начало,че има значение къде зареждаме с бензин,за два месеца смених 5 видни бензиностанции в града и от всичките автомобила ми предърпваше и менеше оборотите.Бях готов да ходя на елкон,но заредих на Шел и всичко се оправи.Сега веч 7-8 пати зареждам от там и нямам проблеми.
Разхода зависи много от качеството на бензина ,маниерите на каране и други такива фактори.
Преди години карах москвич 412,разхода ми беше 10л/100км.Смених жигльорите с на Шкода 120 и разхода ми падна на 8л./100км. е верно и мощноста падна малко,но гореше по-малко.По това време имаше криза за бензин и всеки литър беше ценен.

Нед Сеп 17, 2006 2:58 am
Профил
Фиат маниак
Фиат маниак
Аватар

UNREAD_POST 
alex911 написа:
......Според мен 5/100км. е идеалният вариянт за нашите коли....

Това става ама ако на нашите леки купета имаме съвременни дизелови двигатели от порядъка на 1,9 / 90 коня. Иначе не виждам как :wink:

vesko написа:
......Нека против газта да се изкаже някой с "имах АГУ, ама това и това, така и така, махнах я и се родих". Е такъв просто НЕМА! Май колегата Abarth е единствения, ама не виждам да се е обосновал....

Има и това е Mitko администратора на сайта, но за тази история не се говори.... :wink:

Stoyo написа:
......нека ако има човек сложил газ и не е отишъл поне веднъж при някой "специалист" който да му настройва врътките и да вика:" иди пробвай", да сподели къде е монтирал системата!....

Да не викам дявола, но от как ми е монтирана газовата - сега на 12 октомври ще стане една година не съм ходил при "специалист да ми настройва врътките"!!! Уредбата ми е монтирана в Велико Търново - фирма Олимпик! Че и тънко ми излезе както съм написал по-горе 370лв БРЦ с бутилката. Единственото, което съм правил е да намалявам газта от тройника с цел да видя колко ще ми падне разхода и веднъж от начало ходих на диагностика, тъй като нямах симулатор на ламбда сондата (просто фирмата не предлагаше) и естествено ECU-то натрупа грешки и мина в сервизен режим.

Нед Сеп 17, 2006 12:25 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща