Re: питане за налягането на газта !!
tomazo написа:
Обръщали ли сте внимание като сипвате газ ,какво е налягането на колонката ?
Въпросът ми е следният : има ли значение от това налягане (може и да не е налягане и да бъркам ) на ОМВ показва 10 .та има ли значение какво е налягането ,оказва ли влияние на вървежа на колата и колко трябва да показва ако има значение !!
Предварително благодаря !
Сега, за да ти отговоря абсолютно аргументирано, трябва да знам устройството на газовата колонка. Но тъй като не го знам, мога да разсъждавам само най общо и следователно може да греша в детайлите. Все пак ще опитам да дам съображения:
1. Газта, когато се налива в бутилката е течна и би трябвали да се мери като течност, ако колонките са конструирани както трябва. А аз вярвам че са.
2. След като е налята в бутилката, газта си остава течна, като над повърхността на течността се напълва с газообразен пропан бутан с някакво (не е постоянно) налягане, което се нарича газова фаза. Това налягане е такова, че останалата газ да остане течна. Тоест, ако по някаква причина течната газ в бутилката започне да се изпарява (примерно слънцето напече бутилката) налягането се повишава и изпарението спира. Най-общо казано, налягането на газовата фаза зависи от 2 неща: 1. Състава на газта; 2. Температурата на бутилката (съдържанието). (Между другото, ако знаем температурата на бутилката и налягането на газовата фаза може да се определи състава на газта - това съм си го мислил за да разбера с какво ми тълнят колата на газстанцията)
Всичко това го написах, защото подозирам, че бутилките на газстанцията не се различават принципно от бутилката в багажника ми и същите съображения важат и там - тоест налягането зависи от състава на газта и температурата. Лошото е, че няма как да разберем температурата на бутилката - тогава по налягането би трябвало да може да се установи състава на газта. Допълнително в газ колонките има и помпа, която също би могла да влияе на налягането... тук липсват данни.
Накрая да обобщя:
Налягането едва ли влияе на количеството което ни сипват в бутилката - това не означава че не ни лъжат. Има и други начини да се излъже брояча. Например, плътността на течната газ много силно зависи от температурата. Ако ни сипват затоплена газ, определето литрите ще отговарят, но газта ще е по-малко. По тази логика, аз бих заложил на газстанциите при които налягането е НИСКО - това, при равни други условия, означава че температурата на газта е по-ниска, а плътността по-висока.