|
|
Дата и час: Пет Май 02, 2025 8:16 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|
Лъжат ли газ колонките или не?
Автор |
Съобщение |
niko_ymn
Фиат маниак
Регистриран на: Вто Мар 07, 2006 2:33 pm Мнения: 574 Местоположение: Русе
|
 Лъжат ли газ колонките или не?
Една банзиностанция с колонки и за пропан бутан ако е с име никога не би рискувала в количеството да излъже защото за количеството най-лесно можете да се оплачите и да им натресете проверка. Факта е - обяснявам - при единица промяна в температурата се получават многократно повече единици промяна в налягането дори и в затворена бутилка, а колонките мерят само количество вкарване под фиксирано налягане - и когато е студено - налягането на бутилката ви прави така че да поберете повече, а при топло време - вътре горивото е разшерено и събирате по малко литри. Колонката си отчита еднакво. Ако не вярвате, и ако не ви е срам да им изпратите проверка отидите заедно с проверяващите и ще видите, че ако няма нарушения и те така ще ви обяснят. Ако клапата или кантара който трябва да покаже/спре на 80% процента от вместимоста липсват - те са в друго нарушение относно битовите бутилки, или вие сте с неизправна клапа (лека и бръмчаща съчма) ако е авто-бутилка. 80% са разрешени защото ако вие сутринта в 5 без 25 часа си заредите до 100% на обяд ако е първи Август и стигне 59 градуса на слънце и сте си паркирали без да сте изгорили една пета от количеството - е достатъчно само малко по-корозирала да ви е бутилката за да се пръсне от нарасналото в пъти повече налягане вътре в сравнение с нарасналата да кажем само с 40 градуса температура. Така си мисля аз - всеки има прамо на мнение - особено ако е хванал нарушители, а то си е за сметка на нарушителя - просто той губи най-много. Но според мен в повечето случаи причината за разлика в поетото количество е вътрешното налягане и температурите, а не разхода на по-ниско качество или неточност на колонката.
Сря Окт 18, 2006 1:50 pm |
|
 |
Richard Burns
|
Ок колега, да речем че за връзката между обем/температура си прав, а как ще обясниш че в 40 литрова бутилка без предпазителна клапа са сипани 45 литра газ???Тук вече не можем да говорим за налягане и обем май?Това на мене не ми се е случвало до сега с Марийката, но навремето като имах Голф 2 с обикновено АГУ и даже с предазителна клапа ми се случваше от време на време.............Така че аз ти казвам твърдо ДА колонките не отчитат коректно в някои случаи.Естествено не всички и не навсякъде, но се случва...........
|
Сря Окт 18, 2006 1:56 pm |
|
 |
Sko
|
:arrow:
Последна промяна Sko на Пон Мар 26, 2007 4:41 pm, променена общо 1 път
|
Сря Окт 18, 2006 2:02 pm |
|
 |
dfxc753
Кара Фиатче 126
|
Няма значение дали е газ или бензин :evil: правят си шмекерийките :x Айде газта имало значение температурата , ами при бензина ,как в 50 литров резервоар наливат 56 литра :?: Не навсякаде е така ,но си имайте едно на ум :idea:
Сря Окт 18, 2006 4:03 pm |
|
 |
rymbym
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Нед Мар 12, 2006 2:41 am Мнения: 126 Местоположение: София 19 Люлин 10
|
Richard Burns написа: Ок колега, да речем че за връзката между обем/температура си прав, а как ще обясниш че в 40 литрова бутилка без предпазителна клапа са сипани 45 литра газ???Тук вече не можем да говорим за налягане и обем май?Това на мене не ми се е случвало до сега с Марийката, но навремето като имах Голф 2 с обикновено АГУ и даже с предазителна клапа ми се случваше от време на време.............Така че аз ти казвам твърдо ДА колонките не отчитат коректно в някои случаи.Естествено не всички и не навсякъде, но се случва...........
...... 100% с тебе и на мен са ми се случвали такива щуротии!

MAREA SX 1.6 16V
|
Сря Окт 18, 2006 5:45 pm |
|
 |
Yavor
|
Лъжат като цигани...
Тук в Хасково като сложа на ОПЕТ - с едно и също количество газ минавам 10-15% по-малко километри. А колата върви много по-хубаво - т.е. газта им е хубава (нееднократно съм се уверявал) ама за сметка на това лъжат в литрите поне 10% ако не и повече. Защото няма логика при видимо по-хубава газ да ми наваш по-малко километри - трябва да са повече...
На всичко друго - здраве му кажи...
|
Сря Окт 18, 2006 6:35 pm |
|
 |
niko_ymn
Фиат маниак
Регистриран на: Вто Мар 07, 2006 2:33 pm Мнения: 574 Местоположение: Русе
|
dfxc753 написа: ами при бензина ,как в 50 литров резервоар наливат 56 литра :?: :idea: На мен ми се искаше да съм оптимист и да кажа че 6 литра са влезли в гърловината и по тръбите между капачката и основния търбух ама чак 6 литра да се поберат там - за това съм отворен за примери и дискусия - явно просто живеем в един див Булгаристан, където племето крадливо ще си остане и лъжливо докато не се сменят 9-10 поколония. И аз събрах 50 литра както имах по мои сметки поне 3-4 литра на дъното. Richard Burns написа: как ще обясниш че в 40 литрова бутилка без предпазителна клапа са сипани 45 литра газ???Тук вече не можем да говорим за налягане и обем май?
Както казват на английски: GOOD POINT ! (Хмм, "добър довод" /БГ/).
Сря Окт 18, 2006 7:08 pm |
|
 |
maiden
Кара кола
Регистриран на: Нед Фев 19, 2006 3:57 pm Мнения: 316 Местоположение: София кв. Симеоново
|
В момента е период на преход. Още не са пуснали зимната газ, а температурите са зимни, особено сутрин. Аз с 20лв минах 80км тая седмица  Коментара оставям на вас! Очаквам при следващите доставки вече газта да е с повече пропан и нещата да се подобрят.
|
Сря Окт 18, 2006 8:28 pm |
|
 |
dan4o
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Чет Яну 13, 2005 11:40 am Мнения: 126 Местоположение: Пловдив 04 Северен
|
да кажа и аз малко за разхода,сега засичам от различни газстанций и за 20лв минавам почти едно и същи километри -около190 +/- 2-3 км-разхода е около 10-11 на 100 градско,само от омв на хотел ленинград даде лош разход-170 км,разхода е засечен от празно до празно,
абе за сега съм доволен,макар че съм с малко мръсен въздушен филтър.
кофти е само миризмата на газ ,която се усеща .
_________________ типо 1.4 карбуратор на газ
|
Сря Окт 18, 2006 9:59 pm |
|
 |
plambi
Напреднал шофьор на Фиатка
Регистриран на: Вто Ное 22, 2005 9:38 pm Мнения: 378 Местоположение: Варна Приморски
|
а за разхода на газ май е много важно да ти е чист въздушния филтър-като го смених намаля с 1-2 литра , а аз сам недоволен от бензиностанции ЛУКОЙЛ,като заредя от тях ми дава 13 градско !!!!
|
Вто Окт 24, 2006 12:19 pm |
|
 |
dan4o
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Чет Яну 13, 2005 11:40 am Мнения: 126 Местоположение: Пловдив 04 Северен
|
сега не знам каква газ слагат ама ми се наложи два пъти да ходя до софия ,първия път ми даде разход около 9/100 общо градско софийско и магистрала,което ми се видя много,смених въздушния филтър, разни подобрения добавих ,сложих газ от шела на моста на вхвп в пловдив бутилката ми е 32 литра ,от празна имаше газ за 20 лв, минати 58 км,и като казах да ми я напълнят до горе влезнаха 26 литра(?) и пак до софия и газта ми свърши на 315 км,
което е около 10/100 сега пак ще ггедам разхода от еко този път,вече не зареждам от шел, а и не знам дали не е по-добре да се оглеждам за дизел
_________________ типо 1.4 карбуратор на газ
|
Съб Окт 28, 2006 11:43 pm |
|
 |
Dodo 155
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 1:25 pm Мнения: 495 Местоположение: София
|
Sko написа: Аз пък имам друго наблюдение - зареждам на Лукоил Надежда - дава ми разход 8,5 - 9 на сто. Зареждам в Шел надежда - дава ми 9,5 - 10 на сто. Не зная дали пълнят повече или им е смотана газта, но същото се получаваше и когато карах на бензин, а той не се свива.
Бензина също си променя обема от температурата, но в пъти по-малко сравнено с ГАЗ-та :idea:
Няма течност, която да има един и същ обем при различни температури :idea:
Ако на бензинова колконка и зададеш, че навън е -40 градуса, а то е +30, нали се сещаш тя 1л. за колко ще го смята? Поне за 1,2л. Всичко е електронно и си има зададена формула. Когато човек се намеси си е***а мамата :evil:
Мойто Пунто затова май харчи 15/100 без видими проблеми :evil: :evil: :evil: :evil:
Скоро ако прочетете, че недоволен клиент е запалил бензиностанция не се чудете - ТОВА ЩЕ СЪМ АЗ :!: :evil: :evil: :evil:
_________________ FIAT Punto 99' 1.7 TD
FIAT Punto 02' 1.9 JTD
|
Нед Окт 29, 2006 12:10 am |
|
 |
brat_John
Фиат маниак
Регистриран на: Чет Юни 09, 2005 5:14 pm Мнения: 733 Местоположение: Русе
|
Dodo 155 написа: Sko написа: Аз пък имам друго наблюдение - зареждам на Лукоил Надежда - дава ми разход 8,5 - 9 на сто. Зареждам в Шел надежда - дава ми 9,5 - 10 на сто. Не зная дали пълнят повече или им е смотана газта, но същото се получаваше и когато карах на бензин, а той не се свива. Бензина също си променя обема от температурата, но в пъти по-малко сравнено с ГАЗ-та :idea: Няма течност, която да има един и същ обем при различни температури :idea: Ако на бензинова колконка и зададеш, че навън е -40 градуса, а то е +30, нали се сещаш тя 1л. за колко ще го смята? Поне за 1,2л. Всичко е електронно и си има зададена формула. Когато човек се намеси си е***а мамата :evil: Мойто Пунто затова май харчи 15/100 без видими проблеми :evil: :evil: :evil: :evil: Скоро ако прочетете, че недоволен клиент е запалил бензиностанция не се чудете - ТОВА ЩЕ СЪМ АЗ :!: :evil: :evil: :evil:
Този пост ме накара да се замисля дали не напразно търся причината за повишен разход в газовата!!! От лятото насам ми е скочил разхода с около 1.5литра :cry: :evil: :twisted:
_________________ FIAT Tipo Completo S 1.4 i.e. 160EP55A 836A4.000
ECU BOSCH 261 203 511; газова BRC
|
Нед Окт 29, 2006 2:33 pm |
|
 |
dudulia
Регистриран на: Сря Ное 23, 2005 11:29 pm Мнения: 450 Местоположение: Хасково
|
Колеги,защо не си затегнете малко кранчето ,така че да пълнят по-бавно и да видим дали ще има промяна?Мисля,че никой не го бърка да направи опит с 2-3 зареждания,като чака по 3 минути повече?Така колонката ще пълни при максимално налягане.
|
Нед Окт 29, 2006 3:13 pm |
|
 |
Fiat 127
|
Колеги някои собственици на газостанции нарочно правят така че да им пуска по-малко колонката. Не се учудвайте. Докато няма правилен контрол и наказания няма да се оправим. Я ми кажете колко пъти са ви гледали дали имате стикери за годност на бутилките? Мен нито един път. И докато работих и аз не съм гледал да си призная. Само на някой който се заяжда за нещо съм гледал и не съм му сипвал ако няма.
|
Нед Окт 29, 2006 3:57 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|