Леле, това беше много забавно
Аз съм напълно убеден, че правилното дозиране на сместа е нещо което много малко газаджии успяват да направят както трябва!
На Самарата която карах преди Фиатката, след зимата установих че разхода не е същия като миналото лято! От там се започна едно мъчително търсене на причината за това!
Отидох при един майстор в Бъкстон, въртя, прави, гледа и установи-някаква мембрана е за смяна, и казва смения и после ще регулираме машината!
Айде до Надежда, където е гаранционния сервиз там смениха една малка мембранка, смених и въздушния филтър за всеки случай. Момчето регулира на ушо, щото нямат уреди в сервиза, та регулира, форсира, компенсира и вика много въздух, и почна да омотава с лепенка отвора който засмуква въздух и по една тръба го отвежда към филтъра!
Отивай да пробваш, пробвам ама 2 км по кварталните улички не ти дава никаква представа за свършената работа!
Отново към Бъкстон, при другия "специалист"!
Там вече на стенд започва сериозното регулиране!
То не бяха тестове на кабели, връткане, форсиране и оп отново компенсиране на въздуха!
Човека хвана и изскубна всички онези неща които отиват към филтъра, барабар с облепения елемент намаляващ постъпващия въздух!
И заключи: - Не ти достига газз на ниските обороти, ела някой път да разглобим изпарителя!
Потеглям от сервиза и установявам как колата я няма никаква! Полудях, освен това гаснеше като я пусна по инерция! Питам се защо ли гасне а то много просто, като се завихри въздуха под капака и като нахлуе в огромния отвор който остави "майстора", сместа се насища с въздух и ето ти логична причина да гасне!
На третия сфетофар спрях, и монтирах часто от онази тръбичка която доставя въздух към филтъра, пипнах врътките закрепих положението, но само временно защото ме дразнеше цялата ситуация.
Един приятел вика, какво ти пука литър два отгоре, аз пък разсъждавам по друга логика и тя е щом има наднормен разход, значи има бъг и той трябва да бъде отстранен!!!
Отново на сервиз но различен от предишните, хората там се пулиха, регулираха, местиха делкото, ъгъла мъчеха нещо, но въздуха не пипнаха. Събраха се поне 4 ма разбиращи и на единия му присветна!!!
Смяна на вакуума за компенсация на предверението! Смених го, настойка бе, направена и аз с надежда си заминах!
Малко бавно поема при първоначално натискане на педала, разхода падна с 1.5-2 литра и колата върви много добре за възможностите и!
Сега разхода е 7 извънградско и 9 градско!
При Самарата е доста по-просто всичко, чудя се Бравата дали ще стане добре на газ!