|
|
Дата и час: Пет Ное 01, 2024 3:04 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Смяна на поленовия филтър - за въздуха в купето
Автор |
Съобщение |
dti
Кара велосипед
Регистриран на: Пон Дек 19, 2005 10:02 pm Мнения: 21 Местоположение: София 12 Илинден
|
Смяна на поленовия филтър - за въздуха в купето
И аз както повечето непросветени мислех че е нормално да ми запотяват станичните стъкла, а на сутринта и предното. За задните на обсъждам, защото те са си постоянно запотени, пък и не ми пречи. Скоро разбрах, че не инжинерите на фиат са виновни, а някакъв поленов филтър. Тоя филтър за въздуха, който влиза в купето, прецаква цялата работа. Нов такъв струва 20лв. в Александър Ауто, а аз го взех за 12лв от магазина на Стамболийски и канала. Реших да пусна тая тема защото доста се чудих къде под чистачките се слага това чудо.
А то изобщо не било трудно. Трябва само една кръстата отверка, за да се отвият две винтчета.
Освен смяната, реших да напръскам стъклата отвътре със срей против запотяване. Сега се чуствам като човек
Поздрави
Колега, малко преправям картинките и използвам случая, за да ти благодаря за усилието - спестяваш доста въпроси с еднотипни отговори. Zaphod
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
_________________ Fiat Brava 1.8 16V
|
Пон Яну 09, 2006 2:42 pm |
|
|
viperecords
|
.
Е сигурно тоя филтър се ползва само за модели с климатик
щото на моето Браво изобщо няма
но има място на което мога да си го сложа
и какво искаш да кажеш че като имам филтър няма да ми се потят джамовете така ли
|
Пон Яну 09, 2006 4:30 pm |
|
|
dti
Кара велосипед
Регистриран на: Пон Дек 19, 2005 10:02 pm Мнения: 21 Местоположение: София 12 Илинден
|
То потенето на стъклата е комплексно, и може да е и от някакъв теч в купето, но пре мен смяната помогна. Мислех, че всичко модели Брава/Браво го имат тоя филтър
_________________ Fiat Brava 1.8 16V
|
Пон Яну 09, 2006 6:00 pm |
|
|
sev
Фиат идол
Регистриран на: Сря Авг 24, 2005 4:41 pm Мнения: 2041 Местоположение: София
|
моите прозорци се потят, когато има четири души в колата
ако сме двама е едва забележимо
днес отворих да видя филтъра
беше доста по-чист от този на снимката
и беше сух
чудя се дали ако го сменя изпотяването ще изчезне напълно?
май по препоръка на производителя трябва да се сменя всяка година, или на определен брой километри
Пон Яну 09, 2006 10:46 pm |
|
|
vesko
Фиат маниак
|
Стъклата се потят от мокър (мно'о ясно;-)) или замърсен филтър. Като е много мръсен не може да влиза въздух отвън в купето, същия ефект е ако от клапата оставите да се върти въздуха от купето, а не да го вкарва отвън. Sev, с повече хора в колата е нормално да се потят прозорците, е поне ако всички дишат
|
Пон Яну 09, 2006 11:24 pm |
|
|
sev
Фиат идол
Регистриран на: Сря Авг 24, 2005 4:41 pm Мнения: 2041 Местоположение: София
|
да
това за броя на хората ми е ясно
гледам, че клапата беше отворена
явно всичко е наред
Пон Яну 09, 2006 11:38 pm |
|
|
Vladim
|
Абе аз, като напълня багажника с недишащи трупове мятам и няколко на задната седалка, няма изпотяване :mrgreen:
А сега сериозно - наистина е добре, че си направил поне две снимки на фолтъра, така помагаш за избягването на излишно зададени питанки! Призовавам всички колеги, които имат възможност да снимат, когато правят нещо по фиатките си, така ще сте в помощ на останалите, както и те на вас!
|
Вто Яну 10, 2006 12:53 am |
|
|
The_Wicker_Man
Фиат маниак
Регистриран на: Чет Дек 29, 2005 12:32 am Мнения: 589 Местоположение: София 19 Люлин
|
Добре сега аз пак не разбрах Аз сам си и от непросветените де.
И аз имах същия проблем. Потенето на стъклата. Наскоро смених радиатор и продължават да се потят. Четем тука из форума че причина за потенето може да е т.нар. "Поленов Филтър". До колкото разбрах тоя филтър го имат само колите с климатик. А аз нямам климатик. Имам ли такъв филтър или не ?
Ако имам значи е за смяна защото съм почти сигурен че не е сменян никога. Освен това има ли някакъв чалъм при свалянето на пластмасите под чистачките или ?
Колата е ПУНТО 94 г.
|
Вто Яну 31, 2006 12:58 pm |
|
|
tomazo
Фиат фанатик
Регистриран на: Пон Сеп 26, 2005 1:51 pm Мнения: 838 Местоположение: София,Люлин
|
а защо си мисля ,че на мене отляво кората не се сваля или се бъркам ???
възможно ли е да е на друго място на мойто браво тоя филтър?
_________________ фиатче Браво 2.0
|
Вто Яну 31, 2006 1:17 pm |
|
|
Pesho
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Вто Яну 04, 2005 12:54 am Мнения: 99 Местоположение: София 19 Люлин
|
Re
Филтъра на Бравото е от дясно, не от ляво. като отвориш капака ще видиш черен пластмасов капак с две рапидки - под него е филтъра. А иначе от ляво кората под чистачките се сваля, но първо се свалят чистачките.
_________________ Fiat Bravo 1.6 16v 103hp with K&N sport air filter
|
Вто Яну 31, 2006 6:01 pm |
|
|
Zaphod
Член на клуба
Регистриран на: Сря Фев 02, 2005 3:41 pm Мнения: 677 Местоположение: София 20 Връбница
|
При мен си е отляво, като си с лице към двигателя и отдясно, ако седиш на шофьорското място .
_________________ Alles in Ordnung
|
Вто Яну 31, 2006 7:07 pm |
|
|
abyser
Кара детска количка
Регистриран на: Пон Авг 15, 2005 4:57 pm Мнения: 16 Местоположение: София 06 Подуяне
|
Здравейте,
Преди около половин година свалих поленовия филтър на моята кола, за да го изпера - бях чел някъде по форумите, че ставал като нов. Сега като гледам този филтър на снимките, се зачудих - моя ли е "менте" или този, и изобщо какъв трябва да е поленовия филтър? Доколкото виждам на снимките - този е от гофриран картон, като въздушните филтри. Моя беше от 2 слоя от коренно различна материя от картон - прилича на филтъра, който слагат като "бонус" като си купувате торбички за прахосмукачки, тъмно сив, чак черен на цвят. Това е единия слой, а другия слой е от бяла вата. По краищата на филтъра има пластмасова синя рамка, на която пишеше Italy, ала-бала и изглеждаше истински.
А иначе моята Lancia е абсолютно същата като двигател (182А2.000) с Brava-та от снимката и при мен всичко е разположено по идентичен начин като това, което виждам на снимката, предполагам дори че и компресора на климатика и още мнооого други неща са еднакви при двете коли...:roll: То е ясно де, Lancia-та си е чист Фиат
Някой може ли да обясни тези разлики на поленовите филтри?
_________________ Lancia Dedra '96 / 1.8 LS (16V 113 hp 182А2000)
|
Вто Яну 31, 2006 11:04 pm |
|
|
me_to_u
|
abyser написа: Здравейте, Преди около половин година свалих поленовия филтър на моята кола, за да го изпера - бях чел някъде по форумите, че ставал като нов. Сега като гледам този филтър на снимките, се зачудих - моя ли е "менте" или този, и изобщо какъв трябва да е поленовия филтър? Доколкото виждам на снимките - този е от гофриран картон, като въздушните филтри. Моя беше от 2 слоя от коренно различна материя от картон - прилича на филтъра, който слагат като "бонус" като си купувате торбички за прахосмукачки, тъмно сив, чак черен на цвят. Това е единия слой, а другия слой е от бяла вата. По краищата на филтъра има пластмасова синя рамка, на която пишеше Italy, ала-бала и изглеждаше истински. А иначе моята Lancia е абсолютно същата като двигател (182А2.000) с Brava-та от снимката и при мен всичко е разположено по идентичен начин като това, което виждам на снимката, предполагам дори че и компресора на климатика и още мнооого други неща са еднакви при двете коли...:roll: То е ясно де, Lancia-та си е чист Фиат Някой може ли да обясни тези разлики на поленовите филтри?
Споко, моя е същия, освен ако и при двамани не е менте. :mrgreen: Моята дойде с такъв филтър, на него пише "Бош"
|
Вто Яну 31, 2006 11:08 pm |
|
|
stef
Фиат идол
Регистриран на: Пон Май 23, 2005 4:18 pm Мнения: 1403 Местоположение: пловдив
|
и моя е с няква вата, на темпрата ми казаха че да 93год е с вата а след това такъв хартиен
_________________ TEMPRA 1.8 SW.SLX
UNO 1.0 FIRE
|
Вто Яну 31, 2006 11:45 pm |
|
|
The_Wicker_Man
Фиат маниак
Регистриран на: Чет Дек 29, 2005 12:32 am Мнения: 589 Местоположение: София 19 Люлин
|
Добре де .. аз така и не разбрах нищо по въпросите които зададох ...
|
Вто Яну 31, 2006 11:58 pm |
|
|