Дата и час: Пон Окт 14, 2019 9:55 pm


Собствено Търсене


Реклама

 Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Как да изберем правилният размер гуми 
Автор Съобщение
UNREAD_POST Как да изберем правилният размер гуми
Пролет и есен обикновено е времето за смяна на гумите. Големите и широки колела привличат окото, но какви предимства и недостатъци можем да си навлечем от неизползването на предписаните от производителя гуми и джанти? Прочетете до края и ще разберете :)

1. Стандартните гуми - ако искате да живеете спокойно, винаги купувайте гуми и джанти с размерите, предписани от производителя. Винаги помпете гумите според спецификацията на автомобила. Окачваенто на автомобила е сложна система от разнообразни фактори, а препоръчаните от производителя параметри представляват един възможно най-добър компромис между поведение на сух и мокър път при различни видове пътна настилка, при ускорение, спиране и в завой.

След като казахме това, да преминем към интересната част.

2. По-широки гуми - последиците:
+ възможна по-добра стабилност в завой;
+ същият или по-къс спирачен път;
- повишен риск от аквапланинг;
- риск от неравномерно износване.

а) Когато сложим по-широки гуми, на практика не увеличаваме площта на контактното петно между гумата и пътя. Но то променя своята форма.

От тясно и дълго, то става широко и късо. По принцип гумата поддържа теглото на автомобила по два начина - чрез налягането на въздуха и чрез страничните бордове на гумата (страници). При широката гума, страницата понася по-малка част от натоварването, а по-голяма част се понася от въздуха. Предимството е, че въздухът разпределя силата равномерно върху цялата контактна площ на гумата с пътя. Поради това, гумата функционира по-правилно и има по-високо сцепление. За постигане на добра стабилност в завой, деформацията на страницата на гумата е от особено важно значение - колкото по-малка е тя, толкова по-добре.

В завой, натоварването не е разпределено равномерно по широчината на контактното петно. Външната за завоя част на гумата получава все по-голям натиск, докато вътрешната олеква. Колкото по-остро влизаме в завой, толкова повече се увеличава сцеплението на външния ръб на гумата, но вътешната част се приплъзва все повече. Когато поставите по-широки гуми, контактното петно става по-широко, но по-късо. Колкото по-късо е контактното петно, толкова по-рязко настъпва плъзгането. Колкото по-широко е петното, толкова по-високо е сцеплението в завой. Това означава, че с по-широките гуми получавате по-високо максимално сцепление, но и плъзгането започва по-рязко. Така шофьорът може да получи измамно усещане за стабилност, но когато гумата започне чисто плъзгане сцеплението спада рязко и води до неприятна изненада. Положението е различно при тясната гума - там плъзгането настъпва по-плавно и постепенно, така че шофьорът има повече време за реакция.

В завой, гумата като цяло се деформира поради страничните сили. Деформацията кара гумата да стъпва все повече върху страничния си борд, което силно понижава нейното сцепление. Един начин да помогнем на гумата в този случай е като подберем правилната ширина джанти. Всяка гума е създадена така, че да работи с различни размери джанти. Например гума 225/45/17 може да се постави на джанта с ширина от 7 до 8.5 инча. Ако поставим гумата на 7-инчова джанта, то шарката на гумата ще бъде значително по-широка от джантата. Поради това, страниците на гумата се издуват настрани извън ширината на джантата и гумата не е достатъчно устойчива към странични сили. Ако страниците не успяват да устоят на страничните сили в завой, гумата отново започва да се търкаля все по-малко върху шарката и повече върху страната си. Често пъти малко по-тясна гума върху тясна джанта се представя по-добре отколкото много широка гума върху широка джанта. В даденият случай би било по-добре да се използва гума 215/50/17 върху 8" джанта, отколкото 225/45/17 върху 7" джанта.

Защо всичко това е важно? Защото деформацията на страничния борд на гумата унищожава сцеплението, прегрява гумите и води до неравномерно износване.

б) Спирачният път зависи отново от сцеплението на гумата с пътя. То не е чисто триене, затова познатата формула от физиката (силата на триене = коефициента на триене * нормалната сила) не важи. Гумата се "захваща" за пътя благодарение на мекостта на нейния материал - гумата изпълва грапавините на асвалта. Както бе демонстрирано по-горе, ако запазим предписаното от производителя налягане в гумите, празмерът на контактната площ на гумата с пътя не се променя. С по-широките гуми, обаче, можем да си позволим по-ниско налягане без да допуснем деформация на бордовете на гумата. По-меката гума по-лесно следва формата на асвалта и така има по-високо сцепление (разбира се, много по-важни са характеристиките на смеската на гумата, отколкото налягането в нея).

в) При движение върху мокра настилка под по-широката гума преминава повече вода. Натискът на гумата върху пътя обаче остава непроменен в сравнение с по-тясната гума. Следователно, по-широката гума трябва да изпомпва повече вода като разполага със същата сила както по-тясната гума, което я прави по-склонна към аквапланинг.

г) Два параметъра на окачването на автомобила имат връзка с ширината на гумата - това са ъглите на сходимост и на страничния наклон на колелото. Комбинацията от двата е съобразена с широчината на гумата, така че в натоварено положение тя да приплъзва минимално върху пътната настилка. Страничният наклон на колелото има по-голямо значение за по-широката гума, което я кара да приплъзва върху пътя и може да доведе до ускорено износване и загряване.

Допълнителни недостатъци на нископрофилните гуми:
- по-твърдо возене - по-ниските гуми имат по-малка способност за поемане на неравности.
- повишен риск от балони и повреди по джантите - Ниските гуми имат по-ниски и меки бордове. Мекият борд се деформира по-лесно. Рискът е по-висок при тясна нископрофилна гума.


3. Гуми с по-голям диаметър. Тук говорим за използване на гуми с по-голям външен диаметър (или с други думи - обиколка) от предписаните от производителя. По-големите колела придават повече стил на автомобила и изглеждат по-приятно за окото. Но като изключим външният вид, подобна замяна оказва единствено негативно влияние на автомобила. Ето как:

- Удължен спирачен път - ротационната инерция на по-големите колела е по-висока. По-големият диаметър на гумата при същия диаметър на спирачния диск води до претоварване на спирачките и прегряване;

- Съкратен живот на спирачните накладки - следствие от горното.

- Влошено усещане за управляемост - резултат от жироскопичната сила, по-голямото колело се върти наляво-надясно по-трудно. Така то не предава своевременно информация на водача при загуба на сцепление и поднасяне на автомобила.

- Влошено ускорение, увеличен разход на гориво - поради по-голямата инерция на колелото.

И така, единствената реална полза от поставянето на по-големи колела е вграждането на по-големи спирачни дискове. Ако никога не сте оставали без спирачки при нормалният ви стил на каране, значи не се нуждаете от подобни модификации.


4. Истинският ъпгрейд - по-меки гуми
Използването на гума от по-мека смес прави чудеса по отношение на спирачния път и устойчивостта в завой. Тя разбира се се износва по-бързо :|
Допълнителни четива:
http://www.eng-tips.com/viewthread.cfm? ... 250&page=1
http://www.datsuns.com/Tech/tech_tires-2.htm
http://www.mazda6tech.com/index.php?opt ... &Itemid=50


Нед Фев 25, 2007 6:24 pm
UNREAD_POST 
Супер тема, поздрави! :) Слагам я на този етап, като важна пък после ще я мислим! :wink:


Пон Фев 26, 2007 12:54 am
Фиат маниак
Фиат маниак

Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 7:42 pm
Мнения: 671
Местоположение: Пловдив 04 Северен
UNREAD_POST 
Точка 3 и 4 предизвикват някои въпроси:

3. Ако по-големият диаметър на гумата има изброените отрицателни ефекти (което си е така), то следва, че по-малък диаметър на гумата ще има положителни ефекти:

- Скъсен спирачен път - ротационната инерция на по-малките колела е по-ниска. По-малкият диаметър на гумата при същия диаметър на спирачния диск води до разтоварване на спирачките и по-малко прегряване;

- Удължен живот на спирачните накладки - следствие от горното.

- Подобрено усещане за управляемост - резултат от по-малката жироскопична сила, по-малкото колело се върти наляво-надясно по-лесно. Така то предава своевременно информация на водача при загуба на сцепление и поднасяне на автомобила.

- Подобрено ускорение, намален разход на гориво - поради по-малката инерция на колелото.

Тоест, ако използваме широка, нископрофилна гума, без да увеличаваме диаметъра на джантата ще имаме добър вид и гореизброените предимства.
Примерно стандартната гума при моята кола е 185/60/14 - ако сложа 185/45/14 гумата ще изглежда страхотно, колата ще легне с още 25мм по-ниско и ще имам всички изброени плюсове. Единствения минус е, че километража ще започне да ме лъже с около 10% (ще показва повече от реалната ми скорост), което трябва да се отчита при изчисляването на разхода и интервалите за смяна на маслото.

4. По-мека смес за гумите - чудесно, но има едно "НО". Обикновенно производителите просто не дават информация за твърдостта на гумата, особенно за нормалните шосейни гуми. Навсякъде се пишат само разни рекламни суперлативи, но нулева полезна информация. Единственото което се знае е, че зимните гуми са от по-мека смес. От тук следва, че единствената практическа препоръка, от точка 4 е - "Карайте през лятото със зимни гуми."
Дотук добре, можем да се примирим с бързото износване, обаче дали устойчивостта на аквапланинг на зимните гуми отговаря на летните валежи? Малко е под въпрос.


Последна промяна johnfound на Пон Фев 26, 2007 3:54 pm, променена общо 1 пътПон Фев 26, 2007 12:05 pm
Профил
UNREAD_POST 
Идеалната по размер гума е тази препоръчана от производителя! Нито по-широка, нито по тясна! Ето защо си търся ляти джанти 14-ки ма, които ще сложа гуми 185/60! :)


Пон Фев 26, 2007 1:18 pm
UNREAD_POST 
браво, чудесно....

сега да имаше някой да напише и на какъв размер джанти / колко инча / каква ширина на гумата в милиметри е най-добра, цена няма да има :mrgreen:


Пон Фев 26, 2007 2:35 pm
UNREAD_POST 
Искам да помоля хората, които са слагали по-широки гуми на своя Фиат да споделят за какъв модел става въпрос и какъв размер гум влиза безпроблемно. Така да се каже, да направим една база данни с възможни размери.

johnfound, мисля, че си много прав в твърденията си Yellow_Flash_Colorz_PDT_15


donnna, ще потърся нещо по твоя въпрос :)


Пон Фев 26, 2007 7:23 pm
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  


  Display Pagerank
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Превод: web-hosting.bg