Дата и час: Съб Юни 21, 2025 1:41 pm

Собствено Търсене

Реклама

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Проблем с терморелето на Пунто 
Автор Съобщение

UNREAD_POST Проблем с терморелето на Пунто
Здравейте колеги!Имам както ми се струва доста неясен и сложен проблем с терморелето за вентилатора на Пунто.Колата е с климатик модел 1997 вече два пъти сменях релето но вентилатора не включва на определените градуси и колата прегрява.Някой ми каза че релето ми трябва да включва по рано и трябва да е с три извода/моя е с два/.Но оригинално или не,то трябва на включва на 80 градуса, не е ли така? Термостата е сменен ,радиатора работи водната помпа също.Някой ако е имал същия проблем моля да сподели челен опит!! :(

Чет Авг 17, 2006 8:07 am
Профил
Член на клуба
Член на клуба
Аватар

UNREAD_POST 
Колега,важно е да уточниш,кога загрява-при вкл.климатик или изобщо...??
Вариантите на Пунто с климатик са с двускоростен мотор и двустепенен термовключвател/три извода-при вкл.на климатика, от реле за време,винаги се вкл.първо високата скорост на вентилатора...

Чет Авг 17, 2006 10:22 am
Профил

UNREAD_POST 
Благодаря за отговора.Стана ми ясно защо трябва да е оригинален термовключвател.Колата загрява без да е включен климатика просто терморелето не затваря веригата без значение дали е включен климатика или не .Но сигурно ще трябва да търся оригинален термовключвател след като има реле за време.

Чет Авг 17, 2006 1:33 pm
Профил
Член на клуба
Член на клуба
Аватар

UNREAD_POST 
Колега, мисля че не си ме разбрал напълно в последния пасаж-релето за време/ на вид е почти като реле,но капачката му е бяла/-участва само при работа на климатик и се намира в кутийката с релета и препазители за управление на вентилатора и климатика в моторния отсек -вляво или вдясно-зависи от модела.
Термовключвателя е три извода-Вкл.1 степен 86-90 гр. 2 степен 90-94гр.Изкл. 1-81-85 гр. 2-85-89 гр.

Чет Авг 17, 2006 4:59 pm
Профил

UNREAD_POST 
Смених термовключвателя с нов оригинален за моя модел Пунто но както и предполагах проблема остана.На две три включвания един път не сработва.Водната помпа работи добре ,климатика ми не работи и радиатора на парното е спукан така че охлаждането работи само на малкия кръг т.е. охлажда само двигателя.Но дори и така терморелето трябва да работи така че проблема ми остава открит за дискусии.

Пон Авг 21, 2006 10:25 pm
Профил
Член на клуба
Член на клуба
Аватар

UNREAD_POST 
Колега,обезвъздушена ли е системата ?
Освен това,при изключване на радиаторчето за парното,добре е то да се байпасира с маркуч или парче тръбичка,за да остане конфигурацията същата,т.к.в кръга на радиаторчето няма кран.Едната пробка за обезвъздушаване е точно в този кръг-на единия от маркучите.Другата е на радиатора,отдясно горе-/може да липсва при някои от вариантите/.
За пробките виж тук http://punto.mysteria.cz/chladk.htm

Последна промяна vesko.t на Вто Авг 22, 2006 9:03 am, променена общо 1 път

Вто Авг 22, 2006 7:42 am
Профил
UNREAD_POST 
май не му е тука мястото, ама аз на мойто пунто 1.1 1994 г. колко съм му се кьорил - нито пробка да обезвъздушаване, нито пробка за източване на водата/антифриза съм видял :evil:
и не само аз съм го гледал....

и винаги го точа от долния маркуч, дето влиза в радиатора, а го обезвъздушавам като стискам горния маркуч :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Вто Авг 22, 2006 8:26 am

UNREAD_POST 
Драги колеги!Благодаря за съветите и информацията,проблема ми е решен.Всъщност проблема е бил в мен,вчера след смяната на включвателя просто не съм изчакал до нужната темп. при която сработва вентилатора.Днес след цял ден градско каране нямам проблем.
Благодаря още веднъж.

Вто Авг 22, 2006 8:11 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ]