|
|
Дата и час: Чет Май 29, 2025 12:06 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|
Модула за вдигане на ел.стъкла
Автор |
Съобщение |
plambi
Напреднал шофьор на Фиатка
Регистриран на: Вто Ное 22, 2005 9:38 pm Мнения: 378 Местоположение: Варна Приморски
|
 Модула за вдигане на ел.стъкла
Значи реших да сложа един модул за вдигане на стъклата при заключване с алармата.Алармата ми вади 30 сек '-'.Обаче стъклата се вдигат за много по-малко време от тези 30 сек,а самия комфорд модул няма функция за автоматично изключване когато прозорците се затворят и така те остават около 15-20 сек да се тормозят когато са затворени.Има ли някаква опасност да изгорят машинките на ел.стъклата?
_________________ Fiat tipo 1.6mi
|
Съб Юли 05, 2008 3:12 pm |
|
 |
sok1
|
Ако работят като на Браво, Брава, Мареа - няма такава опасност. За съжаление не съм запознат с управлението на стъклата на Типо. Има и друго нещо - повечето аларми позволяват сигналът за стъклата да се настройва между кратък (3-5 сек.) и дълъг (25-30 сек) сигнал. Виж дали твоята аларма няма тази възможност.
|
Съб Юли 05, 2008 4:35 pm |
|
 |
plambi
Регистриран на: Вто Ное 22, 2005 9:38 pm Мнения: 378 Местоположение: Варна Приморски
|
Самите ел.стъкла си имат собствен модул за управление и предполагам е като на Браво.С едно натискане на копчето за шофъорското стъкло си пада само до долу както и обратно се вдига.За пасажерското няма тази екстра.Модулът за комфорд функцията се монтира като се вземе един постоянен плюс има още 4 кабела.При подаване на маса от алармата сработват на 2 кабела плюсове които вдигат и двата джама/тези 2 кабела вдигат директно двете стъкла,мерих и с пробна лампа да видя колко време след като се затворят,продължат плюсовете-някъде 5-6 сек зависи докъде са били спуснати прозорците/Истината е че токът от комфорд модула не преминава през модула на ел.стъклата и затова се притеснявам да не изгорят машинките когато те се затворят,а продължава да се подава напрежение към тях.А иначе алармата ми май не може да скъси времето на подаване на маса.Дано си ме разбрал,поздрави 
|
Нед Юли 06, 2008 1:44 am |
|
 |
sok1
|
Да, наистина имат собствен модул, но е малко по-различен от на Браво/Мареа - при теб управляващите сигнали са с "-", което е добре. По долу е схемата ти на ел. стъклата. Както се вижда, модулът има един постоянен "+" (през предпазител 42), но зада работи, трябва да му се подаде още един "+", т.е. да симулираме даване на контакт. С една дума комфорт модулът трябва да подаде един "+" в точката, означена с "+". Задължително трябва да се сложи и един изправителен диод зада избегнем захранването и на други консуматори. Остава да намериш точно на кои две крачета на куплунг "А" на модула за ел. стъклата (със зелено) се подава "-" за вдигане на стъклата. На тези крачета комфорт модулът трябва да подаде "-". И си готов.
ПП: Не вярвай много на схеми!  При моята кола имаше доста разлики м/у схемите и реалността. Вземаш един уред и проверяваш всичко нужно по схемата. Успех! 
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
|
Нед Юли 06, 2008 4:15 am |
|
 |
plambi
|
Аз направих следното:от модула излизат кабела,забравих им цветовете,мерих всички един по един,и при затваряне на всеки установих че се затварят с +,а комфорд модула подава 2 плюса от общо 4 кабела,другите 2 се явяват като релета за да работят ел.стъклата и без този модул или общо казано модула го свързах последователно като отрязах 2-та кабела при които се подават плюсове за двете ел стъкла,на изходите/отрязаните/които отиват директно към стъклата свързах 2-та плюса излизащи от комфорд модула,а на другите два подадох 2-та кабела от комфорд модула,отиващи директно към модула за ел.стъклата.Схемата си проработи и с алармата,но въпросът ми е има ли опасност да изгорят машинките на ел.стъклата/плюсовете задържат повече време и стъклата натискат още да се затварят,а са затворени
|
Нед Юли 06, 2008 2:46 pm |
|
 |
sok1
|
plambi написа: ...,но въпросът ми е има ли опасност да изгорят машинките на ел.стъклата/плюсовете задържат повече време и стъклата натискат още да се затварят,а са затворени
Ако съм разбрал правилно, пуснал си "+" към моторчетата на ел. стъклата директно от комфорт модула и този "+" продължава прекалено дълго, така ли? Ако е така - да, има опасност моторчетата да изгорят. Трябва комфорт модулът да подава управляващи сигнали (минуси) на модула на ел. стъклата, а той от своя страна да управлява самите ел. стъкла. В този случай няма да има опасност за моторчетата, независимо от продължителността на на с-ла от комфорт модула към управляващия модул на ел. стъклата.
|
Нед Юли 06, 2008 8:36 pm |
|
 |
plambi
|
sok1 написа: plambi написа: ...,но въпросът ми е има ли опасност да изгорят машинките на ел.стъклата/плюсовете задържат повече време и стъклата натискат още да се затварят,а са затворени Ако съм разбрал правилно, пуснал си "+" към моторчетата на ел. стъклата директно от комфорт модула и този "+" продължава прекалено дълго, така ли? Ако е така - да, има опасност моторчетата да изгорят. Трябва комфорт модулът да подава управляващи сигнали (минуси) на модула на ел. стъклата, а той от своя страна да управлява самите ел. стъкла. В този случай няма да има опасност за моторчетата, независимо от продължителността на на с-ла от комфорт модула към управляващия модул на ел. стъклата.
Абсолютно правилно си ме разбрал  значи сега следва да видя тоя комфорд модул дали вади минуси и след това да търся през пробна лампа управляващи минуси преди модула на ел.стъклото?Ами в случая пасажерското като няма функция да се спира само при пълно затваряне?
|
Нед Юли 06, 2008 11:53 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|