|
|
Дата и час: Пон Май 26, 2025 2:04 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Клапа за циркулация (външен и вътрешен) въздух - не работи
Автор |
Съобщение |
mihr
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Вто Яну 15, 2008 2:13 pm Мнения: 88 Местоположение: София
|
 Клапа за циркулация (външен и вътрешен) въздух - не работи
Здравейте, въпросът ми е следния:
Колата ми е Fiat Brava 1.6 16v 96г. с климатик.
Не ми работи клапата за външен и вътрешен въздух, като се пусне парното или климатика. Когато се натисне бутона за затваряне (да върти въздуха в купето), лампичката светва но клапата не се затваря, както и обратното-не се отваря (стои неподвижна). Неперекъснато се чува едно бръмчене от моторчето което я задвижва. Видях, че то се намира на много неудобно място и не може да се свали без да се свали цялият вентилатор или (дори и цялото табло). Неприятният ефект от цялата работа е, че стъклата се потят (понякога много) през зимата когато се пусне парното. Как се ремонтира това чудо на техниката и колко струва ремонта на този механизъм за задвижване на клапата?
Можете ли да ми обясните по-подробно как да си сменя това моторче, за циркулацията на въздуха при Брава. От работа не се плаша, въпроса е че не мога да разбера как да сваля мотора за парното, а пък на него от дясно вече е закачено това моторче за клапата. Откъде трябва да започна, предполагам, че със демонтирането на жабката, което съм го направил, но сега накъде? Какво трябва да сваля и как? Само да уточня - над жабката нямам еърбег. Един майстор ми каза, че трябвало да се демонтира цялото табло , което го смятам за лъжа за повече пари. Не виждам логиката да се сваля волана, километражното табло и пр. , за нещо което е на другия край на колата. По професия съм ел.техник и имам техническо мислене, но не мога да я измисля тази клапа. Смятам, че това ще е от полза и на много други колеги, тъй като разбрах, че това е масов проблем при Brava/o и Punto. Предварително Ви благодаря.
Последна промяна mihr на Сря Май 21, 2008 10:01 pm, променена общо 2 пъти
|
Сря Май 21, 2008 1:56 am |
|
 |
Rokambol
|
Препоръчвам ти да не се занимаваш с ремонта на въпросната клапа. Аз не познавам някой колега, който е успял успешно да я ремонтира. Много е трудоемко, а резултатът обикновено е нулев. Трябва ръчно да я нагласиш в отворено положение и да се примириш, че няма да имаш възможност да затваряш притока на входящ въздух. Не пречи на работата, нито на парното, нито на климатика. Ако твърдо си решил да правиш ремонт, посети Ланчиа форума - там има обстойна информация, кое, как се прави. Резултата обаче е относителен.
Във форума, въпроса е дискутиран тук, а описанието от форума на Ланчиа - e тук. Успех
Ако все пак успееш да се пребориш с проблема (ще си първия, май), непременно опиши процедурата.
|
Сря Май 21, 2008 6:46 am |
|
 |
mihr
Кара Фиатче 126
|
Колеги, видях това във форума на Ланча, но на нашите фиатки е почти същото-поне мотора за парното и въпросната клапа. Лошото е че сайта е на японски език  , но картинките се разбират. Ето го и линка: http://home.t04.itscom.net/kuma/trouble1.htm
|
Сря Май 21, 2008 12:26 pm |
|
 |
pi4_s_bravo
|
Колега и аз патих с тая клапа и се бях засилил да я правя,ама като стигнах до половината се отказах.Просто махнах захранването на моторчето за да не ми бръмчи постоянно и закрепих клапата в отворено положение с винт.Ако все пак решиш да я ремонтираш късмет 
|
Сря Май 21, 2008 12:35 pm |
|
 |
Nero_
Кара кола
Регистриран на: Сря Ное 21, 2007 12:19 pm Мнения: 203 Местоположение: София 16 Студентски
|
Колега аз моето моточе го свалих само със сваляне на жабката. Няма да ти описвам през какъв зор преминах и колко псувни и блъскане беше. Отне ми около 3-5 4аса и това само за да отвия три винта (тези които държат моторчето). Цялата работа е че едвам можеш да бръкнеш до моторчето и да напипаш винтовете, а когато трябва да ги отвиеш.... и за капак на цялата работа между главите на винтовете и ламарините на колата има нищожно растояние. Отвих ги с много кръв по ръцете (буквално, бяха целите издрани защото едвам ги промушва а после трябва и да ги движа) и самоделна отвертка. Направих я от изрязан връх от подходяща отвертка, твърд (но все пак огъващ се) маркуч и още една отвертка. Свърши ми работа, а и съм сигурен че има да се продават такива ( с гъвкаво рамо) и ще си спестиш много неприятности. Така че както и да е, свалих го. Обаче проблема е че е строшило една зъбчатка и съм до там с ремонта. Не че е нещо необходимо, но мразя когато нещо не работи и по-скоро затова се захванах. Мога да взема ново моторче с редуктор, но просто не знам дали си заслужава да дам 20-30 лв за нещо което може да се счупи веднага след като го поставя.
_________________ Fiat Bravo SX 1.9 TD 100 '99 климатроник
|
Сря Май 21, 2008 1:43 pm |
|
 |
mihr
Кара Фиатче 126
|
Колега Nero, А моторчето какво представлява, погледни този линк http://home.t04.itscom.net/kuma/trouble1.htm (без да го четеш)  и ми кажи същото ли е. Това ли е счупено, квадратната ос която е отбелязана със жълти стрелки. И въобще мотора за парното такова ли нещо представлява и според теб може ли да се свали само той (с малкото моторче разбира се), както е на снимките на японския сайт и тогава да се работи ,защото може и да се види как се движи като е навън и т.н.. Би ли ми описал малко по-подробно как си го свалил. Аз съм свалил жабката и предното винтче на моторчето за клапата ама задните две не съм. Благодаря ти!
|
Сря Май 21, 2008 3:22 pm |
|
 |
mihr
Кара Фиатче 126
|
Колеги здравейте! Днес свалих моторчето за клапата, то представляваето такова (това е Ланча,но на Фиат е абсолютно същото), първата картинка: http://home.t04.itscom.net/kuma/trouble1.htm
На тях се чупи или тази ос квадратната или вътре зъбните колелета. Установих че моторчето се захранва непрекъснато, а при натискане на бутона за затваряне/отваряне на клапата, просто се разменят "+" и "-" на захранването му и съответно започва да върти обратно. Зстопорих го с една отвертка за 1-2мин. но захранването му не се изключи, дори моторчето започна да загрява.
Въпросът ми е: Как се изключва захранването му за да не чупи моторчето?
Имам ел. схема,но не мога да кача картинките, затова същото мнение ще го пусна във същата тема и във форума на фиат viewforum.php?f=7
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ И ТУК НЕ МОГА ДА КАЧА КАРТИНКИ
|
Чет Май 22, 2008 6:30 pm |
|
 |
pi4_s_bravo
|
Колега не разбрах какво точно искаш да направиш,но ако искаш за постоянно да спреш захранването на моторчето,буксата му е залепена на тялото на вентилатора за въздуха в купето.Аз моето от там съм го спрял,защото въртеше постоянно.А за качването на снимки има ограничение в размера -не трябва да са по-големи от 800х600.
|
Чет Май 22, 2008 7:11 pm |
|
 |
mihr
Кара Фиатче 126
|
Колега искам да отремонтирам клапата да работи. Става въпрос, кое изключва моторчето когато клапата се затвори/отвори за да не чупи ос и зъбно колело. Качил съм част от ел. схема и описание кое каво е, но е на английски език и нещо ми е трудно. Ако има някой който да може да я разчете схемата, нека каже кое е моторчето на клапата (на схемата) и как електрониката изключва неговото захранване в крайните му положения.
Колега ПИЧ С БРАВО, прочети о по-горните постове ако си пропуснал, там съм обяснил.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Последна промяна mihr на Чет Май 22, 2008 9:39 pm, променена общо 1 път
|
Чет Май 22, 2008 9:28 pm |
|
 |
pi4_s_bravo
|
Доколкото си спомням като четох темата в Ланча форума,мотора за клапата е на същия принцип като машинките за ел.стъклата-т.е като срещне някакво съпротивление спира (тока ли се променяше...) и нещо го изключваше.Ама ако не иска да спира при срещане на съпротивление значи изключвателя се е прецакал-затова и се чупи оста,като няма какво да спре моторчето.
|
Чет Май 22, 2008 9:37 pm |
|
 |
mihr
Кара Фиатче 126
|
pi4_s_bravo написа: Доколкото си спомням като четох темата в Ланча форума,мотора за клапата е на същия принцип като машинките за ел.стъклата-т.е като срещне някакво съпротивление спира (тока ли се променяше...) и нещо го изключваше.Ама ако не иска да спира при срещане на съпротивление значи изключвателя се е прецакал-затова и се чупи оста,като няма какво да спре моторчето.
Да така е, разбирам те напълно човече, ама къде се намира този изключвател. Той механичен ли е или електронен на принципа на "запушването" на тиристори. Кое от схемата е този изключвател?
|
Чет Май 22, 2008 9:43 pm |
|
 |
pi4_s_bravo
|
Тука вече съм пас. Май е вграден в самото моторче ама не съм сигурен а си умувам само. Аз затова се и отказах да го правя,защото и при мене проблема беше счупена ос и постоянно въртящо моторче.
|
Чет Май 22, 2008 10:04 pm |
|
 |
mihr
Кара Фиатче 126
|
pi4_s_bravo написа: Тука вече съм пас. Май е вграден в самото моторче ама не съм сигурен а си умувам само. Аз затова се и отказах да го правя,защото и при мене проблема беше счупена ос и постоянно въртящо моторче.
Не е вградено със сигурност, защото мойто съм го свалил. Вътре има едно моторче и няколко събни колелета. Моторчето е със съпротивление 36,5ома и консумация на ток ~ 0,33А (+/- 0,05А) и мощност ~4W при напрежение 12V. Идеята ми е ако някой може да разбере от схемата kak се осъществява автоматичното изключване в крайно положение (в нормално,работно състояние) и да каже. Инче се чупи оста или вътре някое зъбно колело. При мен беше второто, но оста я счупих при демонтажа  , така че съм с две счупени неща. 
Последна промяна mihr на Пет Май 23, 2008 12:36 am, променена общо 3 пъти
|
Чет Май 22, 2008 10:12 pm |
|
 |
Nero_
Кара кола
Регистриран на: Сря Ное 21, 2007 12:19 pm Мнения: 203 Местоположение: София 16 Студентски
|
И аз съм със счупено зъбно колено. До колкото знам електроника изключва при повишаване на тока. Не знак какво по нея дефектира, но резултата е ясен. От Ланча форума имаха едно интересно решение което ми допада - поставяне на крайни изключватели.
_________________ Fiat Bravo SX 1.9 TD 100 '99 климатроник
|
Чет Май 22, 2008 11:40 pm |
|
 |
mihr
Кара Фиатче 126
|
Nero_ написа: И аз съм със счупено зъбно колено. До колкото знам електроника изключва при повишаване на тока. Не знак какво по нея дефектира, но резултата е ясен. От Ланча форума имаха едно интересно решение което ми допада - поставяне на крайни изключватели.
Незнам дали си се завирал отдолу, ама за отворена клапа някакси, ако човек е голям ентусиаст ще се сложи, ама за затворена клапа ако някой го направи ще му играя ей така  на сватбата. В смисъл, няма как да се бръкне.
Последна промяна mihr на Пет Май 23, 2008 12:17 am, променена общо 1 път
|
Чет Май 22, 2008 11:59 pm |
|
|