|
|
Дата и час: Пет Май 30, 2025 6:51 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
Страница 1 от 1
|
[ 14 мнения ] |
|
Помощ за климатроника на Brava
Автор |
Съобщение |
Skip_01
Кара балканче
Регистриран на: Вто Ное 27, 2007 9:26 am Мнения: 46 Местоположение: BG
|
 Помощ за климатроника на Brava
1. Преди седмица спря да ми изписва външната температура.
Натискам копчето, но никаква реакция. Не е фатално, предположих че е контактен проблем. Като се постопли, тогава ще му мисля, че сега нито описание, нито схеми имам.
2. Обаче днес паля и тръгвам. След няколко минути пускам парното, но духа хладно. Бях го оставил на 26*, после превключих на MAX, но не духа топло. Няма значение дали средното врътка е на АУТО или е някаква степен на вентилатора. Вентилатора си върти ОК.
А като дам от дясната врътка в режим на размразяване/изсушаване - има жега.
Това е проблема.
Пробвах да му правя диагностика, но никаква реакция. Десетина пъти опитах, ама тцъ ...
Забелязах само, че като дам на контакт и на двата реда на дисплея за около секунда се появяват на мястото на всички символи знака "F". И веднага след това, пак за около секунда, всички символи стават като обърнато "L" ... нещо подобно "_|".
Откачих акумулатора за около 5 мин., но освен че ми нулира временния брояч за километрите - никаква друга промяна.
Ами това е. Явно ще карам само в режим на размразяване, ама ... Mr. Green
--------------------------------------
За протокола: Fiat Brava 1.9JTD, уж с климатроник.
_________________ Fiat Brava 1.9JTD
|
Нед Фев 03, 2008 8:43 pm |
|
 |
Rokambol
|
Направи следният тест и пиши за разултата:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
|
Пон Фев 04, 2008 9:29 am |
|
 |
sok1
|
Мисля че проблемът е точно във външния датчик. Неговото НЕработене влияе на работата на климатроника. Датчика се намира под дясното огледало за обратно виждане във формата на пъпка. Достъп до буксата му ще имаш като свалиш пластмасовото капаче от вътрешната страна на дясната врата до огледалото.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
|
Вто Фев 05, 2008 12:54 am |
|
 |
Skip_01
Кара балканче
|
Благодаря за отгорите колеги.
За теста - писах че съм го правил. Но не се появява никакъв код ...
За външния датчик - бях чел тук (във форума) къде са го сложили ... махнах капачето на предна дясна до огледалото и видях белия куплунг. Пръснах клемите с контактен спрей с надеждата да се окаже че там лошо кантактува ... ама не.
На кои пера идват кабелите от външния датчик? Опс ... Сега погледнах в Аутодата-та ... синьо (с бяла ивица) и бял (със зелена ивица).
Ще му закача разкача куплунга и ще бодна съпротивление 10К и ако всичко е наред - трябва да покаже външна температура 25*С ... Ама нали ако датчика е прецакан или няма връзка с него - теста не трябваше ли да покаже нещо? И защо тоя тест при мен въобще не тръгва???
Добрата новина е, че днес врътката с градусите работи. А вчера стачкуваше и от парното идваше само хладен въздух дори на МАХ градуси ...
Като се постопли май ще ровя да намеря всички маси къде са ... то от маса или куплунг се надявам да е ... ама дали е така ...
ПП/
Това ЕКУ за климатроника в един блок ли е с ЕКУ-то на JTD-то ... или са в отделни корпуси ...
В Аутодата-та го дават че е някъде по средата, ама в моторния отсек ли е или вътре под таблото?
|
Вто Фев 05, 2008 2:02 am |
|
 |
Nero_
Кара кола
Регистриран на: Сря Ное 21, 2007 12:19 pm Мнения: 203 Местоположение: София 16 Студентски
|
На практика има само един блок за управление, като една от функциите му е да се грижи за правилната работа на климатроника. Имал съм проблем с датчика за външна температура и проучих доста подробно нещата около него, също така и написах тема за отстраняването на проблем с него. Много се съмнявам да е в него проблема (99% не е той). Първо няма съобщение за грешка, второ при неизправен датчик си духа топло, само дето вентилатора не работи на автоматичен режим освен в режими Hi и Lo. Относно теста е странно, че нищо не стана. Сигурен ли си че го изпълняваш правилно. Ако има нещо от описаните действия, което не ти е много ясно, питай.
_________________ Fiat Bravo SX 1.9 TD 100 '99 климатроник
|
Вто Фев 05, 2008 2:47 am |
|
 |
Skip_01
Кара балканче
|
Nero_ написа: Сигурен ли си че го изпълняваш правилно. Ако има нещо от описаните действия, което не ти е много ясно, питай.
То какво може да съм объркал ...
Врътката с градусите на МАХ, за позициите на вентилатора - на 0, дясната - на размразяване.
Давам на контакт и в рамките на 10 сек. средната втътка от 0 ->Ауто -> 0 -> Ауто -> 0.
Чакам да се появят заветните кодове, ама няма никой. Само дето вентилатора фучи на макс.
И не знам дали символите ( първо "F" и после "_|" ) дето се появяват на екрана веднага след даването на контакт за по секунда време и след това вече си показва километрите, е нормално или все пак говорят за някаква неизправност.
Съгласен съм, че едва ли е от датчика. Или е контактен проблем, или ЕКУ (да не дава Господ), или блока за вътрешната температура барабар със сензора. Така предполагам де ... Кои маси най-често създават проблеми при тия италианки ... ?
ПП/
Към тоя диагностичн куплунг (Х71) за климатроника може ли да се закачи обикновен OBD2 & CAN кодочетец? Или за АС кодочетците са други?
|
Вто Фев 05, 2008 3:00 am |
|
 |
Nero_
Кара кола
Регистриран на: Сря Ное 21, 2007 12:19 pm Мнения: 203 Местоположение: София 16 Студентски
|
Тези символи не са документирани никаде, а и не виждам особена логика в тях. Това заедно с невъзможността да се стартира диагностика, ме кара да си мисля, че проблема е някъде в основата на цялата система. За куплунга си нямам идея. Сетих се да вметна, че никъде не си посочил, какво става когато натиснеш бутона за температурата.
|
Вто Фев 05, 2008 3:30 am |
|
 |
Skip_01
Кара балканче
|
Nero_ написа: Сетих се да вметна, че никъде не си посочил, какво става когато натиснеш бутона за температурата. В първия ми пост, първото изречение ... т.1. ...
Натискам, но нищо ... все едно копчето не прави контакт. Но едва ли ще имам тоя късмет да е само прецакан ключ ... ако другото беше наред, ама явно заека се е скрил по-дълбоко ...
Описаното в първия пост (т.2.), че спря да работи копчето с градусите, днес се оправи без да съм му правил нищо ... освен че миналата вечер като се мъчих да правя диагностика на АС откачих акумулатора за няколко минути ... ама дано не е това причината за оправянето, че ако е ЕКУ ... :cry:
Има нещо сбъркано в ел.инсталацията. Като дам ляв мигач и натисна спирачките, мигача почва да мига по-бързо ... сякаш има изгоряла лампа ... Задниата чистачка си работеше нормално, после почна не винаги да се включва ... сега си е взела безсрочен отпуск ... Предните чистачки - като дам да пръска, очаквам чистачките да почнат да чистят, но те си стоят в покой (де да знам, може така да е нормално при Фиатите)... и т.н. ....
Последна промяна Skip_01 на Вто Фев 05, 2008 4:05 am, променена общо 1 път
|
Вто Фев 05, 2008 3:52 am |
|
 |
Nero_
Кара кола
|
Лесно ще разбереш дали е от бутона. При температура под 3 градуса би трябвало само да покаже температурата на дисплея. Не влагай големи надежди. Работата ще е дълбока, най-вероятно в блока за управление.
|
Вто Фев 05, 2008 4:04 am |
|
 |
Skip_01
Кара балканче
|
Nero_ написа: ...Не влагай големи надежди. Работата ще е дълбока, най-вероятно в блока за управление. Пепел ти на езика ... :evil: /joke
Благодаря ти за отделеното време ... 
|
Вто Фев 05, 2008 4:09 am |
|
 |
Nero_
Кара кола
|
Ами дано да греша и да се окаже нещо елементарно. Пиши ако има някакво развитие, че се заинтригувах.
|
Вто Фев 05, 2008 12:40 pm |
|
 |
Rokambol
|
Skip_01 написа: [... Има нещо сбъркано в ел.инсталацията. Като дам ляв мигач и натисна спирачките, мигача почва да мига по-бързо ... сякаш има изгоряла лампа ... Задниата чистачка си работеше нормално, после почна не винаги да се включва ... сега си е взела безсрочен отпуск ... Предните чистачки - като дам да пръска, очаквам чистачките да почнат да чистят, но те си стоят в покой (де да знам, може така да е нормално при Фиатите)... и т.н. ....
Проблема с мигачите е липса на "маса" в някой от стоповете. Предните чистачки се пускат автоматично с пръскалките само ако модификацията на колата е ELX или HLX. Идея си нямам защо италианеца ги е направил само на тези модели.
|
Вто Фев 05, 2008 1:10 pm |
|
 |
sok1
|
Nero_ написа: ... второ при неизправен датчик си духа топло, само дето вентилатора не работи на автоматичен режим освен в режими Hi и Lo.
Мдаа, прав си. 
|
Сря Фев 06, 2008 1:16 am |
|
 |
tiho_ganeff2
Кара детска количка
Регистриран на: Вто Мар 11, 2008 10:40 pm Мнения: 13 Местоположение: Свищов
|
а някой от вас имал ли е проблем с климатроника - при спряно положение минавате през някоя дупка да речем и той си тръгва и после спира самичък за няклко секунди  от какво може да е според вас
|
Нед Мар 23, 2008 10:38 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 14 мнения ] |
|