Дата и час: Чет Май 29, 2025 3:04 am

Собствено Търсене

Реклама

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Клеясала перка? 
Автор Съобщение
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

UNREAD_POST Клеясала перка?
Така колеги някои знаели вариан за оправяне на клеасала перка? Тръгва като я тикна,отврат, мислех че е от клемата (четох из форома)почистих ги и ги напръсках с контактен спрей. Да ама не върти само като бутна перката на някаде проблема е когато съм спрял иначе в движвние не струята вуздох стига, а и дупки много се има каде да лопне и да заработи перката. Скоро сменях радиатор и мъка не ми се разглабя пак,тогава почистих клемите, че ми правеше въртел и от преди това и не ми се занимаваше, но сега съм отпускар и имам повече време!!!

Местя темата в правилния раздел. Така ще е по-полезна за колеги с подобен проблем. Rokambol

Чет Дек 13, 2007 1:14 am
Профил
UNREAD_POST Re: Клеясала перка?
Dido1983 написа:
Така колеги някои знаели вариан за оправяне на клеасала перка? Тръгва като я тикна,отврат, мислех че е от клемата (четох из форома)почистих ги и ги напръсках с контактен спрей. Да ама не върти само като бутна перката на някаде проблема е когато съм спрял иначе в движвние не струята вуздох стига, а и дупки много се има каде да лопне и да заработи перката. Скоро сменях радиатор и мъка не ми се разглабя пак,тогава почистих клемите, че ми правеше въртел и от преди това и не ми се занимаваше, но сега съм отпускар и имам повече време!!!

При всички случаи трябва да отвориш моторчето - хем да смажеш втулките (лагерите), хем да провериш състоянието на четките.

Чет Дек 13, 2007 1:20 am
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

UNREAD_POST ре
Благодаря за бързия отговор колега, ами ще си поиграя, ами аз да зема да си сменя четките, профилактично, ??

Чет Дек 13, 2007 1:24 am
Профил
UNREAD_POST 
Може да е от втулките, но има още поне 2 причини за такова поведение: недостатъчно напрежение (контакт) в четките, или частично късо в намотката. Свали моторчето, и го пробвай директно на 12V. Ако завърти само, търси проблема в захранването. Ако не тръгне само, напръскай втулките с WD-40 и ако тръгне нормално, търси начин за смяна на втулките. Ефекта ще е само временен. Ако и тогава се нуждае от "помощ" за да завърти, се насочи към четките. За локализиране на проблем с намотката ще трябва да посетиш някой бубиньор. Изисква се специална техника.

Чет Дек 13, 2007 1:26 am
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

UNREAD_POST аха
И аз си помислих за четките затова си мислех да ги сменям профилактично, но за втулките се колебая няма усезаемо лопане на перката бихказал даже че върви леко, а какво е това за пръскането аз ползвам освен контактния спрей и един друг високо температурен дават го до 200 градуса не че се налага, но такъв имам за смазване на лагери с него дали ще станеаз мислех да мина и моторчето за празен ход :-D

Чет Дек 13, 2007 1:41 am
Профил
UNREAD_POST 
Принципно втулка не трябва да се маже с каквото и да е. Обикновено се изработват от фосфорен бронз, именно с тази цел. За това ти казах, че ако са втулки, смазването им е временно решение, колкото да си сигурен, че е от тях проблема. Аз, лично не вярвам те да са дали фира. Най-вероятно става дума за четки или пропадане на захранването.

Чет Дек 13, 2007 2:28 am
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

UNREAD_POST извиняма се
написал съм го малко двусмислено не смятам да са втулките,защото перката не лопа и се върти добре(на ръка) ами да го мерна напрежението трява да е 12 волта то ако има малко кусо ще кляка малко само трява да изчам да сработи перката?

Чет Дек 13, 2007 2:43 am
Профил
UNREAD_POST 
Най-точния начин е да захраниш моторчето с директен + и - от акумулатор. Трябва да завърти моментално на мах. обороти. Ще ти трябва помощник, който да го държи здраво за основата. Преди няколко дни ремонтирахме с мой колега вентилатор от парно на Ситроен. Там проблема беше друг, но при директно захранване, двигателя направо "къса ръце". Свалай го и тествай. Така или иначе, най-вероятно ще сменяш четки. По трудно става, ако има проблем по инсталацията. Преди това, обаче трябва да си сигурен, че моторчето е изправно.

Чет Дек 13, 2007 2:51 am
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

UNREAD_POST 
а то е ясно че ще го свалям и ще видя какво мога да направя, а знаеш ли какви са четките или свалям и в магазина!!!

Чет Дек 13, 2007 3:11 am
Профил
UNREAD_POST 
Не мога да ти кажа точно, но трябва да са стандартни и да ги намериш лесно.

Чет Дек 13, 2007 3:33 am
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

UNREAD_POST 
Ами тя не е ли капсолована???моторчето как се разглабя???

Нед Дек 23, 2007 11:07 pm
Профил
UNREAD_POST 
Тук май се е получила двусмислица по моя вина. Аз говоря за перката на вентилатора на парното, а колегата има в предвид тази на радиатора за охлаждане. Принципно нещата са еднакви. (Тоци, четки и т.н.)

Сря Дек 26, 2007 10:21 am
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ]