Дата и час: Пет Юли 11, 2025 12:19 am

Собствено Търсене

Реклама

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Грешка в ЕКУ - идеи? 
Автор Съобщение
Кара кола
Кара кола
Аватар

UNREAD_POST Грешка в ЕКУ - идеи?
Днес, след като се опитах да потегля по наклон нагоре изгасих колата без да искам-беше се завряла в една пряспа и явно малко газ съм й подал. След като запалих (без проблем) светна лампата на таблото за грешка в инж. система и не пожела да угасне. Колата си работеше нормално, без никакви изменения. Преди около 1 час рестартирах ЕКУ (откачих акумулатора), но продължи да дава грешка. Колата си продължи да работи без проблем.
Знам, че въпросът ми е глупав, но имате ли идея каква може да е грешката-в това гадно време да не е замръзнало нещо и затова да прави така?

Пет Яну 04, 2008 12:42 am
Профил
Фиат идол
Фиат идол
Аватар

UNREAD_POST 
имаш ли газова?

Пет Яну 04, 2008 11:03 am
Профил WWW
Кара кола
Кара кола
Аватар

UNREAD_POST 
Не, колата е без газова.

Пет Яну 04, 2008 12:58 pm
Профил
Фиат фанатик
Фиат фанатик
Аватар

UNREAD_POST 
Грешката може да е от всичко по инжекционната система. Най-често става дума за температурен датчик, ламбда сонда ..., но можем само да гадаем. Бягай на диагностика и веднага ще разбереш какво е.

Пет Яну 04, 2008 1:14 pm
Профил
Кара кола
Кара кола
Аватар

UNREAD_POST 
То така и ще стане, само че както ни е затиснал тоя сняг-дано да успея да се кача до сервиза. :D

Пет Яну 04, 2008 1:39 pm
Профил
Кара Симсонка
Кара Симсонка

UNREAD_POST 
Колега, както казваш, че си заврял колата в преспа сняг може като е заседнала
и от снега да се е намокрила или откачила ламбда сондата или пък да се е прекъснало кабелчето.
Ако има как може да погледнеш дали е видимо всичко е ок...проблема е, че трябва да се завираш под колата в тоя сняг...

Пет Яну 04, 2008 4:29 pm
Профил
Кара кола
Кара кола
Аватар

UNREAD_POST 
tankov написа:
Колега, както казваш, че си заврял колата в преспа сняг може като е заседнала
и от снега да се е намокрила или откачила ламбда сондата или пък да се е прекъснало кабелчето.
Ако има как може да погледнеш дали е видимо всичко е ок...проблема е, че трябва да се завираш под колата в тоя сняг...

А можете ли да ми кажете къде точно е тази сонда? Ще се завра, умирам, като видя червеното на таблото и постоянно съм притеснен да не стане някоя по-голяма беля. А момчето с комп. диагностика ще се появи чак в понеделник. Ако имате някоя схема къде е-постнете я, ако обичате.
Предварително благодаря!

Пет Яну 04, 2008 8:30 pm
Профил
Фиат фанатик
Фиат фанатик
Аватар

UNREAD_POST 
Аз лично не бих се наел да си диагностицирам кабелчетата ( то не е 1, а на моята например са 4 кабелчета ) на ламбда сондата. Тя обикновена е на кофти и неудобно за работа място, възможно най-близко до изпускателната система, от която получава информация за количеството на кислорода в изгорелите газове. Ако причината е в ламбда сондата, не виждам какво ще стане за 2 дни. Колата ще ти работи на по-високи обороти и ще гори повечко бензин. Е казват, че ако продължително време караш с блокирала ламбда сонда, може да се запуши катализатора, ако изобщо колата ти има такъв.

Пет Яну 04, 2008 9:24 pm
Профил
Кара кола
Кара кола
Аватар

UNREAD_POST 
Колега snake, твоят двигател 1.8 ли е? Ако да-къде при теб се намира тая щуротия с множеството кабелчета?
По принцип преди да стане това, ходих да сменям последното гърне и се притеснявам майсторът да не е откачил нещо, което не трябва без да иска или просто да се е подпрял на него и после то самичко да се е откачило.
Нищо не пречи да погледна, само ми трябва да знам къде точно да гледам. :D

Пет Яну 04, 2008 9:36 pm
Профил
Фиат фанатик
Фиат фанатик
Аватар

UNREAD_POST 
Не, ламбда-сондата няма нищо общо със задното гърне (предполагам, че него наричаш "последно"). Тя е под двигателя в изпускателния колектор. Разгледай тази тема за повече информация за ламбда-сондата: viewtopic.php?t=9844.

В нета можеш да намериш много инфо. Опитах се чрез EPER да стигна до ламбда-сондата, за да ти я покажа точно къде е, но не успях.

Но не се хващай непременно за нея, лампата на инжекциона може да свети и по други причини.

Пет Яну 04, 2008 11:22 pm
Профил
UNREAD_POST 
15 e ламбда сондата, за достъп трябва да демонтираш пластмасовия въздухосборник над радиатора. 13 е куплунга и. Намира се между акумулатора и термостата. Обикновено се използва кабел с бяла изолация.

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Пет Яну 04, 2008 11:33 pm
Кара кола
Кара кола
Аватар

UNREAD_POST 
Благодаря, невероятни сте!
Майсторът, който ми сменя термостата ровичка точно там и най-вероятно е откачил нещо или закъсал нещо - доста кабели има там под един пластмасов капак - изобщо няма да се учудя, ако утре намеря някоя извадена букса или скъсан кабел. Не вярвах, че смяната на термостата е нещо важно и има общо, но явно се оказва, че е така. :cool:

Съб Яну 05, 2008 12:04 am
Профил
Кара кола
Кара кола
Аватар

UNREAD_POST 
Така... След днешната борба с колата и олекването ми със 150 лв. за акумулатор установих следното:
1. Видими белези по кабелите на ламбда-сондата няма, всичко си е закачено, опитах се да премеря дали няма прекъсване по кабелите, единствено успях да си надера пръстите в тоя студ-доста е гадно. :)
2. След като сложих новия акумулатор колата запали без проблем, но от тук нататък стана нещо странно, което не се е получавало преди. Колата работи на празен ход, без подаване на газ около 15-20 сек. , оборотите нормални за студен двигател (около 1500-1700, ако може да се вярва на оборотомера) и след това угасва сама. Паля отново, пак нормално, пак същата процедура, само че този път подадох газ, вдигнах й оборотите на около 3500 и отново, независимо от подаването на газ колата си угасна. Това стана 4 пъти, след четвъртия път всичко се нормализира, колата си работеше перфектно. Няма видими промени в работата на двигателя, в мощността, изобщо всичко е в нормите с изключение на лампата на таблото. Нещо подобно да ви се е случвало и да сте установявали причината? Знам, че съм досаден, ама какво да направя, като си я обичам... :)

Съб Яну 05, 2008 7:36 pm
Профил
Кара кола
Кара кола
Аватар

UNREAD_POST 
Проблемът е решен след диагностика, естествено. :-D
Оказа се недозакачена букса на термодатчика на термостата, т.е. некадърен майсторлък, който ми струва не знам колко допълнителни разходи и нерви.
Поздрави и благодарности на всички, които се отзоваха! :cool:

Пон Яну 07, 2008 1:20 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ]