|
|
Дата и час: Пон Май 26, 2025 2:35 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Клапа за циркулация (външен и вътрешен) въздух - не работи
Автор |
Съобщение |
Nero_
Кара кола
Регистриран на: Сря Ное 21, 2007 12:19 pm Мнения: 203 Местоположение: София 16 Студентски
|
да ти кажа бая време прекарах "там долу"  и не искам да се сещам даже. Но от Ланча форума казаха че са го направили, не знам дали е приложимо за Фиат. Варианта с добяване на съпротивление също е интересен. Не знам обаче до колко ще върши работа.
_________________ Fiat Bravo SX 1.9 TD 100 '99 климатроник
|
Пет Май 23, 2008 12:04 am |
|
 |
mihr
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Вто Яну 15, 2008 2:13 pm Мнения: 88 Местоположение: София
|
Това съпротивление както и да го добавиш си е един нагревател,най-общо казано. Трябва нещо което като премине през него ток от ~ 0,5А да изключи захранването до следващо подаване на инпулс от бутона над пепелника. Това според мен е истината, но трябва да се помисли обстойно.
|
Пет Май 23, 2008 12:28 am |
|
 |
Rokambol
|
Разгледах схемата, на пръв поглед няма нищо странно. Трябва ми малко време за пълното и разгадаване, преди всичко за причината, моторчето да не изключва. Към колегата, който го е разглобил - сигурен си, че вътре няма някакъв чисто механичен изключвател, нали?
Темата отива в раздел "Автоелектроника".
|
Пет Май 23, 2008 6:33 am |
|
 |
Rokambol
|
Лоша работа - изглежда, че гадната клапа се управлява от модула за климатика. Още не съм напълно сигурен, но всичко води на там...
|
Пет Май 23, 2008 7:39 am |
|
 |
Nero_
Кара кола
Регистриран на: Сря Ное 21, 2007 12:19 pm Мнения: 203 Местоположение: София 16 Студентски
|
Rokambol написа: ... Към колегата, който го е разглобил - сигурен си, че вътре няма някакъв чисто механичен изключвател, нали?
В кутийката има единствено моторче и редуктор.
|
Пет Май 23, 2008 10:03 am |
|
 |
mihr
Кара Фиатче 126
|
Rokambol написа: Разгледах схемата, на пръв поглед няма нищо странно. Трябва ми малко време за пълното и разгадаване, преди всичко за причината, моторчето да не изключва. Към колегата, който го е разглобил - сигурен си, че вътре няма някакъв чисто механичен изключвател, нали?
Здарвей Rokambol! Убеден съм, както казва колегата Nero, че вътре има само едно моторче и три оси с общо пет зъбни предавки и едната от тях на мен ми е счупена. Вътре или от вън няма нито механичен нито електронен изключвател това е  . Ако можеш разгадай как се управлява това моторче и кажи каво трябва да майсторим. Не ми се вчрва да е проектирано така че да работи постоянно и да напъва безсмислено - така не се работеше и по онова време в БГ и СССР. Аз го здържах 1-2мин. и започна да загрява, а повече... Марката му е Магнет Марелли и е произведено в Швейцария, . Иначе на мен ми работи климатика (не е климатроник) мисля нормално, духа си студено. Къде се намира този модул за климатика, ако е от него? В маг. Т&N, ми казаха че те се доставят само по поръчка и цената им е около 200лв (двеста) - сякаш ми направиха така
Имам въпрос към колегата Nero: къде си ги видял тези моторчета за 20-30лв?
За сега това е от мен.
|
Пет Май 23, 2008 9:09 pm |
|
 |
Rokambol
|
mihr написа: ..... За сега това е от мен.
Блещих се доста време в схемата, но единственото, което виждам е, че гадната клапа се управлява само от модула за климатика. Излиза, че нещо там се скапва и моторчето не изключва. Поне по схемите, с които разполагам е така за съжаление. 
|
Нед Май 25, 2008 11:42 pm |
|
 |
Nero_
Кара кола
|
mihr написа: Имам въпрос към колегата Nero: къде си ги видял тези моторчета за 20-30лв? За сега това е от мен. Толкова вървят втора употреба. Идеята че каквото е счупило твоето, ще счупи и новото![/quote]
|
Нед Май 25, 2008 11:45 pm |
|
 |
Rokambol
|
Ако се вземе друго моторче, най-добре е да се преработи схемата, в смисъл захранването да се вземе от друго място. Изработва се допълнителен токов изключвател, като за целта се измерва тока на консумация на моторчето от изправна система. Може и да се направи времева схема, която е доста по-лесна, но няма да е толкова прецизна. Последната възможност е управлението на клапата да се направи с жило и плъзгач, но как ще се впише в дизайна, нямам идея.
|
Пон Май 26, 2008 12:00 am |
|
 |
Nero_
Кара кола
|
Един колега от форума беше го направил с пружина и с някакво въже или не знам какво беше, което закачаше на една кука на централната конзола. Беше доста грозновато, но си мисля че би могло да бъде изпълнено по-прилично и примерно механизма да се постави в жабката или някъде на по-скрито място. Колега Rokambol имаш ли на някакви готови схеми за токов изключвател и евентуално някакви инструкции как да се изчислят елементите и.
|
Пон Май 26, 2008 12:15 am |
|
 |
Rokambol
|
Nero_ написа: ...имаш ли на някакви готови схеми за токов изключвател и евентуално някакви инструкции как да се изчислят елементите и.
Имам някава идея и можем да помислим по нея. Първото условие е да се премери при каква консумация моторчето изключва. Останалото не е трудно. Даже може да се ползва модул за управление на стъклата (от Типо напр., цената му в моргите е десетина лв.) с малка преработка, ще стане като истинско  В момента имам ядове с моята кола (сменявам хидравлика) и поне още няколко дена ще се занимавам с това. Като приключа, ще помисля по-сериозно върху проблема, като първо ще премеря тока на моето моторче, докато още работи
P.S. Глупости пиша - от Типо няма да стане - там няма изключвател, имах в предвид от Алфа.
|
Пон Май 26, 2008 12:23 am |
|
 |
Nero_
Кара кола
|
|
Пон Май 26, 2008 12:29 am |
|
 |
mihr
Кара Фиатче 126
|
Колеги здравейте!
Знаетели, аз много мислех по идеята на Рокамбол, НО ако пак се случи нещо и електрониката не изключи моторчето ще бъде голям яд. Какво ще кажете за идеята да се сложи едно ключе, най-обикновено ключе от най-обикновена нощна лампа. Ключето се монтира последователно на схемата, така че да прекъсва веригата, поставя се в жапката. Натискаш бутона напр. за отваряне на клапата в/у централната конзола, клапата се отваря и в жапката с ръка цък, захранването го изключваш и ти е мирна главата. Същото по обратния начин. Какво ще кажете за идеята ми?
Знаете ли от къде може да си купя такова моторче, не държа да е оригинално, важното е да работи и най-вече да има здрви зъбни колелета? Рокамбол ако има някаква идея за Благоевград приемам, от време на време ходя до там. Както и Неро за някое магазинче в района на южна София.
|
Пон Май 26, 2008 3:34 pm |
|
 |
Nero_
Кара кола
|
Според мен проблема не идва от там, че както си стои моторчето изведнъж тръгва на някъде и прави белята. Счупването става за части от секундата когато клапата свърши своя ход и в първия момент на претоварване (т.е. протичането на по-голям от работния ток) електрониката да изключи моторчето. Според мен и малко забавяне или по-скоро реакцията на по-голям ток от номиналния, води до счупването. Така че с това копче едва ли ще постигнеш нещо, след като нямам как да знаеш, какво е положението на клапата и в кой точно момент да изключиш.
|
Пон Май 26, 2008 4:26 pm |
|
 |
Rokambol
|
Nero_ написа: Според мен проблема не идва от там, че както си стои моторчето изведнъж тръгва на някъде и прави белята. Счупването става за части от секундата когато клапата свърши своя ход и в първия момент на претоварване (т.е. протичането на по-голям от работния ток) електрониката да изключи моторчето. Според мен и малко забавяне или по-скоро реакцията на по-голям ток от номиналния, води до счупването. Така че с това копче едва ли ще постигнеш нещо, след като нямам как да знаеш, какво е положението на клапата и в кой точно момент да изключиш.
Напълно съм съгласен. Ключето е несигурна работа. Четох някъде, че моторчето е прекалено мощно за тази клапа. Има вариант да се монтират прекъсвачи на кожуха, но това предполага много разглобяване.
|
Сря Май 28, 2008 3:02 am |
|
|